Palatul Farnese

Banner Film Experience

Palat Farnese

Zice-se că toate drumurile duc la Roma!
Adaug: şi-n împrejurimi!

Am descoperit Palatul Farnese dintr-o întâmplare care mi-a stârnit curiozitatea.
La doar o oră de drum, în localitatea Caprarola, se află acest palat, unul dintre cele mai frumoase pe care le-am văzut în Italia! Construit între 1530 – 1560, avea la început un caracter defensiv, urma să fie o reşedinţă fortificată!

Trebuie să menţionez că familia Farnese era una dintre cele mai puternice ale Italiei. O pot asemui cu familia de Medici. Ambele au dat acestei ţări conducători de oaste, papi, ambele au sprijinit cultura şi artele.

Construcţia, întreruptă după 14 ani datorită morţii arhitectului Sangallo, va fi reluată de către Vignola, dar structura va avea o altă înfăţişare! Devine reşedinţă de vară a cardinalului Farnese!

Palatul e o adevărată capodoperă renascentistă. Absolut totul este pictat! Ziduri interioare, săli, bolţi! Ceea ce m-a fascinat a fost Sala Hărţilor! Pentru că a fost pictată imediat după marile descoperiri geografice ale lumii. Sunt omagiaţi Columb, Magellan, Vespucci.

Înduioşează, emoţionează aceste hărţi uşor eronate, realizate după ani întregi de cercetare cu instrumente rudimentare. Australia nu era încă descoperită, iar în unele locuri scrie doar ”Pământ necunoscut”!

Câtă dragoste pentru cunoaştere a putut avea cardinalul Farnese! A dorit să lase moştenire această imagine a unei noi Terre!

Nu putem face altceva decât să iubim această lume! Şi acest palat, parte din ea!

Articol de Liliana Angheluță/foto Nicola d’Alessio


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

7 Responses

 1. roman ovidia says:

  Palatul Farnese din Roma poarta numele unei importante familii. Membrii ei au capatat o deosebita faima si o mare influenta in viata politica si culturala a tarii dupa ce umanistul cardinal Allessandro Farnese a fost ales papa, in 1534, sub numele de Paul al III-lea.

 2. suzana suzy says:

  Palatul Farnese este un obiectiv turistic important din Roma, Italia .

 3. suzana suzy says:

  Palatul a fost practic terminat la sfarsitul secolului al XVI-lea, cand a fost completata frumoasa fatada de pe Via Giulia.

 4. suzana suzy says:

  Considerat de multi cel mai frumos si cel mai impunator exemplu al Renasterii italiene, Palatul Farnese din Roma poarta numele unei importante familii.

 5. Bontas Mihaela (Sofica) says:

  un palat superb, unic, caruia aoricui i-ar place sa il viziteze.

 6. Ana Prisacaru says:

  Multumim pentru imagini si pentru informatii. Asa avem ocazia sa descoperim si noi locuri incarcate de istorie si frumusete, locuri pe care e posibil sa nu avem ocazia sa le vedem si altfel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × two =