Parmigiana face parte din tradiţia culinară italiană, alături de lasagna, de pizza sau alte bunătăţi.
Numele ar avea legătură cu parmezanul ras, dar faptul că a început să fie gătită în zona oraşului Neapole, adică foarte departe de zona în care se producea faimoasa brânză, a dus la concluzia că originea numelui vine, de fapt, de la “parmiciana” – termen dialectal pentru obloanele de lemn cu care se închideau ferestrele.
De unde şi până unde?
Simplu, de la modalitatea de pregătire în straturi.
Ingredientele sunt puţine şi simple, specifice bucătăriei mediteraneene, iată ce vă trebuie pentru patru porţii:
- trei vinete zdravene
- un kilogram de roşii sau suc de roșii
- două mozarelle
- parmezan ras – 200 grame
- ulei de măsline
Iată cum se pregăteşte:
- se spală vinetele, se şterg şi se taie rondele de circa un centimetru;
- se sărează rondelele de vinete şi se lasă un pic la scurs;
- se pun la cuptor, în tavă unsă cu ulei, se toarnă câteva picături de ulei şi deasupra lor (unii prăjesc vinetele în tigaie, apoi le lasă la scurs, dar la cuptor e mai dietetic);
- între timp se pregăteşte sucul din roşii proaspete, când este gata se dau prin sită sau se frulează şi se adaugă frunze de busuioc;
- se pregăteşte o tavă mai micuţă sau un platou adânc, rectangular sau rotund;
- se aşează un strat de rondele de vinete, apoi se toarnă cu polonicul puţin sos de roşii deasupra lor, se aşează câteva bucăţele de mozarella şi se presară parmezan ras.
Se continuă astfel, aşezând în straturi, până la sfârşit.
Deasupra ultimului strat se presoară mai mult parmezan şi se aşează mai multe bucăţi de mozarella, care prin topire vor forma un fel de capac şi vor da un aspect frumos.
Articol scris de Iuliana Zamfir