Există o axiomă – adevărată – potrivit căreia bucătăria mediteraneeană ar fi una dintre cele mai sănătoase ale lumii!
S-a constatat că cei care se hrănesc astfel au valori mai reduse ale colesterolului și o incidență mai scăzută a bolilor coronariene.
Acest lucru se datorează substanțelor antioxidante conținute de preparatele tipice acestei gastronomii, printre care se află și busuiocul, a cărui întrebuințare previne formarea plăcilor de aterom și păstrează elasticitatea vaselor sanguine.
Poți afla totul despre busuioc din articolul‚ Busuiocul – din dormitor în farfurie.
Datorită calităților terapeutice și celor aromatizante, busuiocul este folosit fără restricții în gastronomia mediteraneeana, crescând savoarea sosurilor, salatelor, pastelor, pizza, etc.
Folosește pastele din orez, pe care le vei găsi la supermarket într-o varietate de forme ce imită pastele tradiționale, pentru a evita produsele ce conțin gluten, întrucât conțin proteine ce irită sistemul digestiv.
Dintr-o pungă cu paste de orez fusilli de 300 grame rezultă 4-6 porții mari de paste.
Cumpără de la piață busuioc verde, un mănunchi zdravăn, cu frunzele frumoase, bine crescute și lucioase. Curăță frunzele, spală-le bine și mixează-le cu o linguriță de sare de Himalaya, 2-3 căței de usturoi – opțional – 4 sau 5 linguri cu ulei de măsline, o lingură de apă, până la obținerea unei paste omogene de un verde intens.
Nu arunca tulpinile de busuioc, leagă-le și pune-le în vaze pe care le poți distribui în întreaga casă pentru filtrarea aerului și parfumarea încăperilor.
Fierbe pastele în apă, fără sare și ulei, întrucât cele de orez nu se lipesc. Cât timp fierb pastele, încinge într-o cratiță ulei de măsline de bună calitate și prăjește ușor câțiva căței de usturoi zdrobiți cu latul cuțitului, atât cât să se aromatizeze uleiul.
Adaugă pastele fierte și scurse, fără să le mai clătești cu apă, o linguriță de turmeric, o jumătate de polonic din apa în care au fiert, și amestecă rapid la foc intens.
Oprește aragazul și adaugă pasta de busuioc mixată, amestecând de câteva ori energic pentru ca toate gusturile și aromele să se îmbine perfect.
Pastele se vor colora în verde deschis intens de la busuioc și turmeric și vor căpăta un miros intens, extrem de îmbietor.
Pune porțiile în farfurii și decorează-le cum dorești! Le poți asorta cu roșii feliate și curățate de coajă, peste care s-au presărat câteva granule mari de sare de Himalaya și câteva picături de ulei de măsline. Poți pune deasupra câteva semințe de pin neprăjite și brânză rasă sau tăiată.
Pentru oricare variantă ai opta, gustul preparatului e incredibil!
Să dăm cuvântul nutriționiștilor pentru a ne spune care sunt beneficiile pentru sănătate ale acestui fel de mâncare care poate fi servit atât la prânz cât și la cină.
Georgiana Savu, consultantul AQUI AHORA ni le prezintă: Din momentul în care apare busuiocul proaspăt și până când nu mai este de găsit în piețe, mărturisesc că pregătesc acest fel de mâncare, dorit de întreaga mea familie, cel puțin o dată pe săptămână! Recomand folosirea busuiocului mai ales vara, deoarece protejează organismul de acțiunea mutagenă a radiațiilor.
Ador gustul acestui fel de mâncare și sunt recunoscătoare pentru ceea ce aduce benefic sănătății familiei noastre. Studiile arată că administrarea frecventă a busuiocului în mâncare previne infarctul.
Această plantă ține sub control tensiunea arterială și este un destresant foarte eficient, deoarece exercită o acțiune complexă la nivelul sistemului nervos central. Protejează căile respiratorii de inflamațiile care conduc la apariția astmului și dau o stare de bine datorită uleiurilor naturale pe care le degajă.
Articol scris de Adriana Caranfil