Renunță o dată pentru totdeauna să mai cumperi de pe rafturile supermarketurilor acest produs, odinioară de bază al gastronomiei tradiționale! Atunci când e făcut industrial, nu este decât un amalgam de șorici și grăsime de porc, cu un conținut caloric exploziv, dar mai ales toxic pentru organism, din cauza potențiatorilor de aromă, coloranților, conservanților sau zahărului conținut. Culmea este că ficatul, ca ingredient, este cel mai redus procentual dintre toate ingredientele ce compun conserva de pateu, fabricat industrial.
Pentru a prepara acasă pateul de ficat, este foarte important să ai două ingrediente de calitate: ficat de pasăre – pui sau curcan – și unt țărănesc, cumpărat de la piață. Asigură-te că ambele ingrediente sunt proaspete și de calitate și vei obține un aliment pe cât de simplu de preparat, pe atât de important pentru sănătate.
Pune o cratiță cu ulei de măsline la încălzit, taie două-trei cepe mijlocii în bucăți potrivite și câțiva căței de usturoi în felii și înăbușă-le laolaltă, adăugând și 150-200 de grame de unt.
Separat, cu o ceașcă de apă, fierbe aproximativ 10-12 minute, 4-500 grame de ficat. După ce a fiert, adaugă-l în cratița în care ai înăbușit cepele și usturoiul, pentru a-l înăbuși/prăji ușor, preț de câteva minute și a împrumuta din gustul legumelor. Pune și o jumătate de ceașcă de vin alb, dacă ești sigur că ai un vin de calitate. Adaugă câteva condimente care vor transforma preparatul din unul sănătos în unul terapeutic: o linguriță de turmeric, o linguriță de sare de Himalaya, un vârf de cuțit de șofran, un vârf de cuțit de nucșoară și unul de cuișoare – atenție, gustul acestora este foarte intens așa că nu pune mai mult de un vârf mic de cuțit – un sfert de linguriță de cuțit de boia de ardei dulce și unul de ardei iute.
Mixează totul foarte bine, până când obții un amestec fin, și onctuos. Dacă mai vrei, poți să mai adaugi 30-50 de grame de unt. La acest moment, întreaga compoziție este relativ moale. Nu te îngrijora, așa trebuie să fie. Toarnă totul în recipiente de sticlă sau ceramică și dă la rece pentru câteva ore, nu înainte de a pune o lingură de ulei de măsline deasupra întregului preparat, pentru a-l încapsula și a-i păstra aspectul plăcut. În felul acesta, poate fi păstrat la frigider, aproximativ o săptămână.
Vei obține un preparat pe care îl poți servi la oricare dintre mesele principale ale zilei, simplu, alături de o salată de ridichi sau orice altă salată de sezon. Este ideal de servit la micul dejun, copiilor. Ne explică de ce, doctorul Elena Popa: ’’Întrucât are din belșug proteine și fosfor conjugat cu calciu, asigură sănătatea oaselor și a dinţilor, protejând, de asemenea, părul, unghiile și dantura, mai ales în perioada de creștere. Pentru că este un produs energizant, este ideal de servit la masa de dimineață.’’
Nutriționistul AQUI AHORA ne expune și celelalte proprietăți ale acestui aliment: ’’În primul rând, ficatul de pui are o cantitate considerabilă de vitamina B12 și vitamina A, iar consumul frecvent al acestui preparat aduce beneficii funcționării glandei tiroide, datorită conținutului de seleniu, foarte bun și în prevenția cancerului de prostată. Ca și tonul, carnea de pui, sparanghelul (despre care am scris aici ) sau somonul, ficatul de pui conține vitamina B3 – care nu se deteriorează la gătit – și este foarte utilă în scăderea valorilor colesterolului și în controlul valorilor glicemiei.’’
Lista proprietățile benefice ale pateului de casă, nu se oprește aici. Nutriționistul Elena Popa ne mai aduce detalii extrem de interesante prin care ne explică de ce acest preparat este nu doar hrănitor, ci și terapeutic: ’’mamele care fac un plus de efort ca sa prepare acest produs în casă, folosind ingredientele pe care le recomandăm în acest articol, contribuie la sănătatea lor și a celor din familie, și asta e răsplata cea mai mare! Substanțele pe care le conține turmericul luptă împotriva dezvoltării şi extinderii celulelor canceroase, sofranul are efect tonic asupra inimii, fiind un bun adjuvant pentru bolnavii care au trecut printr-un accident vascular cerebral, în timp ce cuișoarele sunt foarte eficiente in combaterea infecțiilor bacteriene, inflamațiilor și a bolii parodontale. În fine, sarea de Himalya conține o multitudine de minerale – peste 90 – în contradicție cu sărăcia de substanțe a sării de bucătărie – și aduce un echilibru sănătos al pH-ului din celulele noastre. ’’
Articol scris de Adriana Caranfil