Penelopa cea grasă şi frumoasă!

Banner Film Experience

penelopa grasa si frumoasa Ştii faza aia când se-ntâlnesc mamele la colţ de stradă, cu copiii atârnaţi de mâini?! Se pun imediat pe vorbă şi ajung rapid la capitolul “odrasle”!

Care nu e ordonat, care-i plângăcios, care nu-nvaţă, care n-ascultă.
– Uite, nu stă locului o clipă! Dar la şcoală-i mut şi prost ca tac-su!
– Fiică-mea, în schimb, a terminat anul cu 9,40. E deşteaptă, ce să zic! Păcat că-i cam grăsuţă, trebuie să intre la dietă!

Copii sunt expuşi public la critici, la judecăţi severe, de proprii părinți.

Penelopa îmi era colegă de grădiniţă. Grasă peste măsură, cu fundiţa roşie pleoştită la gât şi colţurile gurii cu urme ocazionale de marmeladă!
Părea aşa…untoasă!

Cu siguranţă, avea o problemă tiroidiană, dar, cu toate explicaţiile medicale, nimeni nu ar fi vrut să fie în pielea ei! Dar ea stătea bine acolo!

Am crescut, am devenit colege de şcoală. Să nu mai zic că nici la şcoală nu învăţa bine!
Ne întâlneam uneori pe stradă, atârnate de mâinile propriilor mame. Maică-sa, femeie simplă, fără a fi studiat psihologie, ştia instinctiv tot. Nu-şi critica fetiţa, nu o expunea, nu se văita.

Penelopa era iubită şi atât! Aşa cum era!

Ni s-au îndepărtat apoi vieţile şi ne-am regăsit pe la 30 de ani. Era…grasă şi frumoasă! Sigură de sine! Iubită! Machiată şi aranjată! Volubilă! Măritată “bine”. Stăpână pe situaţie şi pe viaţa ei!

Adică aşa cum eu nu am fost niciodată. Nu mai contează de ce…

Contează doar să învăţăm că ai noştri copii nu sunt trofee de vânătoare. Nu ne-au fost dăruiţi pentru a le expune defectele sau pentru a le arăta, orgolioşi, calităţile.

Copiii nu ne aparţin. Noi doar îi ţinem de mână!

Articol scris de Liliana Angheluță/foto Nicola d’Alessio


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

5 Responses

 1. ghelbere elena says:

  Nu mi-am criticat sau laudat copilul niciodata de fata fiind si el, gandind sa nu-l fac sa sufere sau sa-si ia nasul la purtare. Acum el fiind mare si avand la randul lui un copil am dus multe razboaie pana a invatat cum sa se comporte cu copilul lui.

 2. (puiu) barbalata mirela says:

  Nu am copii, deci nu comentez. Dar am cunostinte cu copii si stiu ca mamele fac schimb de experiente 🙂
  Sau ceva de genu: “nu asa, draga, uite cum sa faci…..eu asa am facut si a mers” 🙂

 3. Goleanu Anisoara says:

  Copilul trebuie sa creasca sigur de sine, sa nu-i anihilam personalitatea, sa nu-l obligam sa faca doar ce vrem noi, mamele,Altfel, va creste temator,nu va avea curajul sa infrunte viata, cu bune si rele.

 4. Anca Gabriela Lupu says:

  Si eu am cateva kg in plus, iar pana acum jumatate de an eram complexata, insa am intalnit la voley o persoana mai plinuta decat mine. Va spun sincer, o fata mai frumoasa atat sufleteste cat si fizic, si plina de incredere. De atunci m-am schimbat, am mai multa incredere in mine. Sa nu uitam indiferent de cate kg avem tot suntem frumoase.

 5. Serafimciuc Claudia-Lavinia says:

  Si cine ar mai indrazni sa spuna ca obezitatea este intotdeauna o piedica in calea implinirilor?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 + 19 =