Pizza – regina bucătăriei mediteraneene

Banner Film Experience

pizzaPizza, înrudită etimologic cu ”pita” noastră, este cunoscută încă din antichitate, dar a devenit marcă a Italiei. Napoli a avut un rol important:  aici s-a inventat pizza Margherita, uşoară, lejeră, rotundă şi coaptă la vatră.

În lume sunt sute de reţete, unele cu umplutură consistentă, altele cu baza aluatului înaltă, cu condimente și gusturi puternice.

Dar adevărata pizza trebuie să fie subţire şi lejeră, cu umplutură simplă şi bazată pe puţine elemente, astfel încât aromele să rămână identificabile.

Iată una dintre reţete, care duce la obținerea unei pizze gustoase și sănătoase:

 • Aluatul se obţine din 1 litru apă, 50 grame sare, 3 gr drojdie şi făină cât cuprinde. Rezultatul trebuie să fie elastic, molcuţ. Personal, adaug o lingură de ulei de măsline şi un praf de zahăr care ajută la creşterea aluatului. Se acoperă şi se lasă la loc călduţ câteva ore.

Între timp, pregătim umplutura. Frumuseţea e că aici îţi poţi folosi imaginaţia. Clasică e umplutura cu suc de roşii şi mozzarela. Dar se pot folosi cartofi felii, ceapă, măsline, brânzeturi, salam, spanac, cârnăciori. Practic, orice ne place!

Pentru pizza din imagine am folosit puţină ceapă tăiată felii subţiri, înăbuşită în sos de roşii, apoi am adăugat măsline , câteva frunze de busuioc şi puţin usturoi.

 • Unul dintre momentele importante este coacerea.Temperatura trebuie să fie înaltă, astfel încât pizza se va rumeni rapid. Va deveni crocantă la exterior, dar va rămâne fragedă în interior.

Pizza rămâne regină şi pentru că reuneşte toate elementele calorice de care avem nevoie în timpul unei zile. Carbohidraţi, dar nu numai, ci şi legume, verdeţuri, elemente proteice. 

Este gustoasă, ne furnizează caloriile de care avem nevoie și merge de minune cu un pahar de vin roșu sau o bere de bună calitate! Este genul de mâncare la care poți reuni prietenii, și care este în mod sigur, pe gustul copiilor!

Articol scris de Liliana Angheluță


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

8 Responses

 1. ghelbere elena says:

  Pizza este pentru italieni cum sunt micii pentru romani, o delicatesa.

 2. (puiu)barbalata mirela says:

  Imi place foarte mult pizza dar, din pacate, nu am un cuptor bun asa ca….ma lipsesc. Mananc in oras cand mi e pofta 🙂

 3. roman ovidia says:

  În 1830, s-a deschis prima pizzerie din lume, în Napoli: Port’Alba. Pizza se cocea cu lavă de la Muntele Vezuviu.

 4. Agache Lucica says:

  Arata bine!

 5. suzana suzy says:

  Au reguli foarte stricte în ceea ce privește pregătirea unei pizza autentic napolitane .

 6. Tolea nicoleta says:

  arata bine

 7. spuma says:

  FAC ACASA PT FETITE

 8. Anca Gabriela Lupu says:

  Mie nu imi place pizza, dar arata foarte bine cea din imagine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fourteen + 20 =