Mândrie culinară a poporului englez, se numeşte în original Shepherd’s Pie, dar înseamnă Plăcinta ciobanului.
E uşor de făcut acasă, săţioasă şi potrivită pentru perioadele reci din an, când consumul de energie este mai mare şi e nevoie de hrană mai consistentă.
Ingredientele pentru plăcinta ciobanului
- 500 grame carne tocată. În mod normal s-ar pregăti numai cu carne de miel, dar se poate folosi și carne de vită;
- un morcov;
- o ceapă zdravănă;
- doi – trei căţei de usturoi pisat;
- două linguri de sos Worchestershire;
- cană cu supă de pui;
- lingură de bulion;
- sare, piper, cimbru
Separat vom pregăti un piure făcut dintr-un kilogram de cartofi, parmezan, unt şi două gălbenuşuri.
Pentru a pregăti plăcinta, mai întâi trebuie să prăjim în două linguri de ulei carnea, până când se usucă bine.
Se adaugă morcovul dat pe răzătoare, ceapa tăiată mărunt şi continuăm să amestecăm niţel.
Apoi turnăm deasupra supa de pui, presărăm sarea, piperul şi cimbrul, adăugăm sosul Worchestershire, usturoiul pisat şi lăsăm să fiarbă la foc domol până când scade
Punem totul într-o tavă sau formă termorezistentă, deasupra potrivim stratul de piure şi-mbogăţim cu mult parmezan sau caşcaval ras.
Se dă la cuptor până când se rumeneşte.
Un lucru pe care am putea fi tentaţi să-l minimalizăm şi să-l înlocuim cu altceva e sosul Worchestershire, nu vă sfătuim, se găseşte în comerţ, e un sos specific englezesc, un fel de marcă a gastronomiei lor şi e făcut dintr-un amestec de condimente importante. Acest sos conţine ghimbir, curry, usturoi, ceapă, cuişoare, cardamon, scorţişoară şi multe altele, într-un amestec imposibil de imitat ca gust de către altceva.
Articol scris de Iuliana Zamfir