Planta despre care țăranii știu totul și orășenii nimic

Banner Film Experience

aqui ahora - iarba grasa si salataCreatorul n-a făcut nimic la întâmplare, nici măcar atunci când a aruncat o sămânță mică de tot și aparent neînsemnată pe pământ– își începe inginer chimist Ștefan Manea relatarea.

Țăranii noștri, indiferent de zona geografică știu totul despre această plantă și o folosesc din cele mai vechi timpuri.  Au făcut din ea ciorbe, salate, ceaiuri, decocturi, tincturi, dar au dat-o și la animale deoarece este foarte nutritivă.

Orășenii însă habar nu au de ea, și de unde să știe? În piețe nu se găsește pentru că este considerată o umilă buruiană! Haideți să vă spun ce conține și cum se numește această plantă atât de folositoare – îmi stârnește interlocutorul meu curiozitatea.

Este vorba despre iarba grasă care în popor se mai numește și grășiță și ale cărei frunze conțin cel mai bun raport între omega 3 și omega 6 din întreaga lume vegetală! Așa cum se știe, creierul este cel mai mare beneficiar al acestei grăsimi.

Mai conține calciu și fier, dar și magneziu, potasiu, mangan și crom – recomandat în special femeilor care au nevoie de o limitare a apetitului. Iarba grasă scade nivelul zahărului din sânge și ajută în tratarea afecțiunilor aparatului urinar. Cu atâta melatonină cât conține planta asta ne putem considera înscriși la starea de bine și la longevitate conchide cercetător Ștefan Manea, fondatorul celei mai mari companii cu capital românesc de suplimente alimentare.

O mână zdravănă de frunze adăugate ca supliment în orice fel de salate, asigură cantitatea de omega 3 de care orice om are nevoie, zilnic. Nu este cazul să se folosească în exces deoarece conține acid oxalic.

Datorită proprietăților sale de excepție compania HOFIGAL o va cultiva în mod controlat și în aproximativ doi ani va scoate pe piață noi suplimente alimentare pe bază de extract de iarbă grasă.

Articol scris de Adriana Caranfil / Sursa foto: ierburiuitate


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

15 Responses

 1. Maria M says:

  Nu imi a crede ca nu i se acorda importanta precum celorlalte “buruieni” si se consuma destul de putin avand in vedere ce beneficiu major aduce creierului. Pacat, poate in viitor isi va castiga statutul de planta minune.

 2. Monika says:

  In țările arabe se manaca foarte mult este adevarat ca se face mâncare si salata din ea este tare buna puteti vedea rețetele pe net

 3. o femeie says:

  multe daruri are natura, uitam insa de ele….

 4. Aurelia says:

  Numele botanic il stie cineva?

  • Valy says:

   GRASITA – PORTULACA OLERACEA Nume engleza :Purslane, Verdolaga, Pigweed, Little Hogweed, Pusley, Cuban Spinach

 5. Grig says:

  In golf se vinde alături de frunze de nalba salbatica, patrunjel, marar, si alte frunze de salate…

 6. (puiu) barbalata mirela says:

  Asta nu stiam. Super tare.

 7. ViR says:

  Acum vreo 50 de ani, strazile si trotuarele erau pavate cu bolovani de rau rotunzi, intre care se gasea nisip. Aceasta planta crestea din belsug printre acesti bolovani si era de un verde proaspat extrem de placut, cu flori galbene stralucitoare, ocupand suprafetele radial si extrem de expansiv – absolut toate suprafetele libere ! pe vreme de seceta devine fada, nu mai este “grasa” ! un copil din vecini culegea in fiecare zi cate un brat de plante si le dadea la rate – faceti conexiunea logica in legatura cu ce calitate de carne se obtinea in acest fel ! De mai multi ani, cred ca s-au facut vreo zece, Partidul conducator a avut o idee mareata si a aruncat fan de munte peste Toata Tara – peste toate coclaurile insalubre ce trebuiau curatate si amenajate, pe marginea drumurilor si a gropilor, astfel ca RO a devenit peste noapte Pitoreasca ! in Bucuresti se gaseste pe toate trotuarele unde nu se circula sau unde vantul strange semintele – mai ales la capetele trotuarelor ! Se poate lua o bucatica din planta si se pune in pamant – semintele coapte sunt greu de colectat, trebie luata capsula cand inca este verde si pusa astfel in pamant ! Rasare mai greu in primul an ! Creste pe pamant arid, usor nisipos si foarte usor umed ! Atentie la dosul frunzei ca este infestat sau distrus chimic ! Nu se accepta decat verdele crud, stralucitor si pe dos argintat si curat ! Eram gata sa cred ca aceasta planta nici nu a existat vreodata !

 8. ogica doinita says:

  Reteta de salata daca se poate. Multumesc!

 9. RENATA says:

  NU IMI VINE SA CRED ! LA CARE EU O CONSIDERAM O FLOARE FOARTE FRUMOASA SI INTERESANTA ! 🙂

 10. dinca says:

  Daca as face o cultura unde as putea distribui .de unde iau seminte?

  • ViR says:

   Acum vreo 50 de ani, strazile si trotuarele erau pavate cu bolovani de rau rotunzi, intre care se gasea nisip. Aceasta planta crestea din belsug printre acesti bolovani si era de un verde proaspat extrem de placut, cu flori galbene stralucitoare, ocupand suprafetele radial si extrem de expansiv – absolut toate suprafetele libere ! pe vreme de seceta devine fada, nu mai este “grasa” ! un copil din vecini culegea in fiecare zi cate un brat de plante si le dadea la rate – faceti conexiunea logica in legatura cu ce calitate de carne se obtinea in acest fel ! De mai multi ani, cred ca s-au facut vreo zece, Partidul conducator a avut o idee mareata si a aruncat fan de munte peste Toata Tara – peste toate coclaurile insalubre ce trebuiau curatate si amenajate, pe marginea drumurilor si a gropilor, astfel ca RO a devenit peste noapte Pitoreasca ! in Bucuresti se gaseste pe toate trotuarele unde nu se circula sau unde vantul strange semintele ! Se poate lua o bucatica din planta si se pune in pamant – semintele coapte sunt greu de colectat, trebie luata capsula cand inca este verde si pusa astfel in pamant ! Rasare mai greu in primul an ! Creste pe pamant arid, usor nisipos si foarte usor umed ! Atentie la dosul frunzei ca este infestat sau distrus chimic ! Nu se accepta decat verdele crud, stralucitor si pe dos argintat si curat !

 11. Gabriela says:

  Multumim! Informatica este extrem de importanta. Astept cu interes informati noi.

 12. Paula Maria says:

  Sincer sunt surprisa,e prima oara cand citesc despre iarba grasa ca este buna… La este cat vezi cu ochii,dar niciodata nu imi trecea prin minte ca ar fi buna de mancat.

 13. Dumitrescu Claudia says:

  O asteptam ,multumim !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × five =