Ponta i-a spus ’’DA!’’, Corinei Martin

Banner Film Experience

2 mai libera

Este al doilea an când Corina Martin, președinte al Asociaţiei de Promovare Litoral-Delta Dunării şi al Federaţiei Asociaţiilor de Promovare Turistice din România, a solicitat Guvernului să declare 2 mai, zi naţională liberă pentru bugetari, urmând ca aceasta sa fie recuperată ulterior. Premierul a spus ’’da’’, iar decizia sa este de salutat în contextul în care, turismul românesc nu benficiază, precum cel al competitorilor noștri, de măsuri de sprijin direct.

Cristian Bărhălescu, fost secretar de stat în Ministerul Turismului, spune că ’’anunțarea din timp a unei Ordonanțe de Guvern care să stabilească data de 2 Mai ca fiind liberă, va da posibilitatea accesării unor oferte de 4 – 5 zile în stațiunile din România. Este deja o tradiție să pleci de 1 Mai la munte sau la mare, mai ales că există posibilitatea recuperarii acestei zile în săptămâna imediat următoare. Încasările din taxele aferente combustibilului și serviciilor consumate, vor produce creștere la buget’’.

Iustin Codrescu, administratorul unui hotel montan de 4 stele și Georgiana Miruna Velea, administrator al unui boutique hotel de 4 stele de pe litoral, sunt pregătiți să-i primească pe turiști pentru întregul interval: „pachetul de cazare pentru mini-vacanţa de 1 Mai este unul special – ne spune Codrescu – pentru ca avem activităţi pe care turiștii le vor găsi doar la noi, și doar în acest interval”, în timp ce Velea ne asigură că „pachetul turistic nu conține surprizele pe care oaspeții le vor avea de-a lungul șederii lor, surprize care – cred ea – îi vor determina pe aceștia să revină curând’’.

Se pune o întrebare legitimă: ce încasări la buget rezultă direct din această măsură? Greu de spus! De fapt, imposibil! Și asta pentru că nu avem structuri dedicate, capabile să măsoare acest indicator. Recunoaștem cu toții că turismul este o ramură plină de potențial și că cel mai mare atuu al său este acela de a aduce valoare adăugată, dar autoritățile nu întreprind nici o măsură concretă în această direcție și nici capabile sa genereze cifrele aferente, nu sunt.

aqui-ahoraÎn orice caz, touroperatorii din industrie și reprezentanții asociațiilor de profil, spun în cor că în acest fel se stimulează consumul de turism și servicii conexe. Corina Martin, președinte al Asociației Litoral și al Federației Asociațiilor de Promovare se arată încrezătoare: „minivacanța de 1 Mai va impulsiona achiziția pachetelor turistice, mai ales pe turismul intern. Împreună cu hotelierii de pe litoral, așteaptăm între 40-50.000 de turiști, în condițiile în care această sărbătoare civilă se suprapune, practic, debutului de sezon estival. Toate destinațiile vor avea de câstigat, iar daca ziua de 2 mai n-ar fi fost liberă românii ar fi preferat grătarul de acasă, în loc să-și dorească să consume diverse servicii turistice’’.

Dragoș Horhocea, proprietarul agenției AGETUR este de părere că ’’premierul a acționat în sensul creșterii încasărilor la buget, întrucât mulți români își vor face planuri de vacanță’’. În opinia sa ’’vor crește cererile pe turism intern, dar și solicitările de city-brek-uri, îndeosebi în orașele mari’’.

Într-adevăr, corporatiștii și segmentul de public care trăiește în orașele mari, optează mai degrabă pentru city-break-uri. Mihaela Avarvarei lucrează la sediul central al uneia dintre marile companii de telefonie mobilă. Pentru că ziua de 2 mai este liberă, va merge la Istanbul cu logodnicul ei, călătorie la care visează de doi ani. City-break-ul i se pare cea mai bună formulă pentru un tur complet de oraș, cu vizitare de obiective turistice și culturale, dar mai ales pentru shopping. Se căsătorește în primăvara următoare, asa că își va căuta rochie de mireasă la Istanbul, pentru ca acolo prețurile sunt mult mai mici decât în România – dar mai ales pentru că va cumpăra verighetele pe care și le doreste. Pe acestea din urmă le-a ochit pe internet, după căutări intense. A și negociat prețul prin mail, asa că nu trebuie decât să le probeze și să le ridice. Spune că diferența de preț cu care ar fi cumpărat rochia și bijuteriile, la care a mai adăugat 200 de euro, îi permite să petreacă, împreună cu iubitul ei, 4 zile la Istanbul, într-un hotel de 3 stele, în pachet fiind inclus transportul, cazarea cu mic dejun și transferurile.

Scurt remember al semnificației zilei de 1 Mai: aceasta a fost decretată Ziua Muncii în anul 1889, în memoria victimelor grevei generale din Chicago. A devenit internațională și este sărbătorită ca zi liberă, datorită efortului sindicatelor de a convinge autoritățile.

Articol scris de Adriana Caranfil


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10 + two =