Primele biserici creştine – pelerinaj

Banner Film Experience

St Paolo fuori Mura Atrag ca un magnet!

Milioane de turişti, credincioşi sau nu, sunt dornici de lumina sfântă a primelor pietre ale creştinismului sau sunt atraşi de adevărul istoric al locurilor!

De aproape 2000 de ani, aceste locuri sunt reper spiritual şi leagăn al rugăciunii!

Şi, cum inima creştinismului bate la Roma, aici sunt şi primele biserici răsărite odată cu primele legiferări ale noii religii.

Basilica St.Paolo fuori Mura ( ceea ce înseamnă “în afara zidului”, deoarece se află în afara vechiului zid de apărare aurelian) a fost ridicată pe locul mormântului Sf. Pavel. Martirizat la Roma, plâns de primii creştini care erau, la rândul lor vânaţi pentru că se închinau unui Dumnezeu nou!

Locul a devenit punct de întâlnire, venerat încă din primul secol, iar împăratul Constantin a dispus construirea unui mici biserici chiar aici, în anul 324. De-a lungul secolelor, va fi reconstruită şi adaptată la mulţimea de pelegrini: în prezent este, ca mărime, a doua după St. Pietro.

Panteon – templu păgân al tuturor zeilor – a fost început în 27 – 25 î.e.n . Ulterior, în timpul Împăratului Hadrian, a fost regândit şi reconstruit. Are forma unei sfere, cupola este şi la această oră cea mai largă din lume (43,4 m) iar  opera în sine dovedeşte măiestrie, geniu arhitectural, deoarece totul s-ar fi putut prăbuşi sub greutatea imesă a acestei cupole.

În anul 609, acest loc cu deschidere spre lumină a fost consacrat drept biserică a creştinătăţii, cu numele de St. Maria a Martirilor; luă acest nume pentru că aici au fost transportate 18 căruţe cu relicve şi oase ale martirilor creştinismului. Era perioada unui adevărat comerţ cu astfel de sfinte urme şi, pentru a le proteja, totul a fost transportat şi depozitat  la Panteon. Roma!

Biserica Patru Încoronaţi, mică, aproape neştiută, se află aproape de marea Basilică St. Giovanni in Laterano.

Diferite surse istorice indică patru sculptori în marmură, primi creştini, care au refuzat să lucreze idoli păgâni. Au fost ucişi sub Împăratul Diocleţian şi martiriul lor onorat ulterior prin acest loc de cult, ridicat înainte de anul 499.

Biserica Sf.Petru în lanţuri, numită astfel pentru că adăposteşte lanţurile cu care a fost legat Sf. Petru în momentul uciderii sale, este vizitată şi pentru că aici se află grupul statuar “Moise” al lui Michelangelo.

Biserici, catedrale, locuri sfinte, lumină, artă, istorie!

Începutul unei lumi noi.

Şi toate aceste locuri, mai mici sau mai mari, ne transformă, ne modelează sufletul; chiar şi dacă gândim doar că au existat oameni care s-au sacrificat pentru o idee!

Articol scris de Liliana Angheluță / foto de Nicola d’Alessio

 


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

14 Responses

 1. Aghinitei Maria says:

  Primele biserici crestine sunt importante pentru aflarea modului în care trăiau creştinii primelor veacuri si pt. diferitele picturi descoperite aici :Biserica „Sfântul Sebastian“ se mândreşte cu încă un lucru, care pare desprins din legenda întemeierii Bisericii din Roma şi a martiriului Sfântului Apostol Petru. La Roma ,unde strajuiau vestitele temple inchinate zeilor romanilor , s-au construit la periferie bisericile crestine, unde crestinii prigoniti se rugau . Bisericile nu sunt numai locuri de inchinaciune dar sunt pictate cu mare arta,devenind adevarate comori ale spiritualitatii. Aici vedem cu cata credinta s-au rugat primii crestini si astazi unele au fost incluse in bisericele mari si fastuose ca un omagiu adus suferintii lor.Maretia bisericilor din Roma este vestita! Un pelernaj pe care toti vizitatorii Romei ar trebuii sa-l faca! Roma este un oras superb si imi pare rau ca nu pot sa fac acest pelerinaj !

 2. Agache Lucica says:

  In Roma primele biserici crestine atrag ca un magnet.Biserici,catedrale,locuri sfinte,lumina,arta istorie este inceputul unei lumi noi.Aceste locuri mari sau mici ne modeleaza sufletul,ne transforma,gandindu-ne ca au fost oameni care s-au sacrificat pentru o idee.

 3. nastase gabriela says:

  primele biserici crestine au fost si trebuie considerate in continuare adevarate centre ale crestinismului, dar din pacate cel putin in Romania, crestinismul a fost transformat intr-o afacere

 4. Aghinitei Maria says:

  La Roma ,unde strajuiau vestitele temple inchinate zeilor romanilor , s-au construit la periferie bisericile crestine, unde crestinii prigoniti se rugau . Bisericile nu sunt numai locuri de inchinaciune dar sunt pictate cu mare arta,devenind adevarate comori ale spiritualitatii. Aici vedem cu cata credinta s-au rugat primii crestini si astazi unele au fost incluse in bisericele mari si fastuose ca un omagiu adus suferintii lor.Maretia bisericilor din Roma este vestita! Un pelernaj pe care toti vizitatorii Romei ar trebuii sa-l faca! Roma este un oras superb si imi pare rau ca nu pot sa fac acest pelerinaj !

 5. Rodica Granpier says:

  Despre Roma s-ar putea vorbi la nesfârşit și parcă tot ar mai fi ceva de spus.Se pot preda infinite lecţii de istorie care să aibă ca subiect principal acest oraş – cetate născut parcă să dăinuie pentru totdeauna. Deși ruinele sale sunt tocmai dovada ne-veşniciei Romei, timpul nu face decât să nască alte şi alte ruine care, prin continuitate, tot vor dăinui – veşnic.

 6. Rodica Granpier says:

  Sper sa ajung intr-o buna zi la Roma sa vizitez aceste locuri pline de istorie <3

 7. Aghinitei Maria says:

  Primele biserici crestine aparute la perifeeria Romei erau austere, au luat treptat locul fastuaselor temple romane (facute pt. a insufla respectul strainilor si totodata teama).
  Aici vedem cu cata credinta s-au rugat primii crestini si astazi unele au fost incluse in bisericele mari si fastuose ca un OMAGIU ADUS MUNCII SI SUFERINTII LOR.
  Maretia bisericilor din Roma este vestita! Un pelernaj pe care toti vizitatorii Romei ar trebuii sa-l faca!

 8. Goleanu Anisoara says:

  La Roma s-au construit primele biserici crestine unde oamenii sa se duca pentru a de ruga . Bisericile nu sunt numai locuri de inchinaciune dar sunt pictate cu mare arta,devenind adevarate comori ale spiritualitatii.

 9. Agache Lucica says:

  Primele biserici rasarite odata cu primele legiferari ale noii religii,au fost la Roma,unde bate si inima crestinismului.Biserica Sf.Petru este o bijuterie arhitecturala cu care Roma se mandreste.Aici se afla grupul statuar-Moise-al lui Michelangelo.De aproape 2000 de ani aceste locuri sunt reper spiritual si leagan al rugaciunii.

 10. suzana suzy says:

  Practica este moştenită de la iudei, biserica creştină luând locul templului sau si apar primele biserici creştine,

 11. suzana suzy says:

  Un pelerinaj profund ortodox, intr-o Italie care a pierdut de mult dreapta credinta, dar careia Domnul i-a ingaduit totusi sa-I pastreze, de secole, cele mai valoroase sfintenii…

 12. Gabriela Palade says:

  Edificii si locuri sfinte, incarcate de istorie si de spirit crestinesc. Am vizita biserica ST PAOLO FUORI LE MURA si-mi amintesc cu drag cat m-a emotionat…incepand chiar cu statuia Sf Pavel, mare, impunatoare in fata bisericii. Interiorul este deosebit, sunt prezente doua randuri de coloane de marmura,iar pe marginea superioara a peretilor, de jur imprejur, sunt pictate chipurile tuturor papilor din istoria Vaticanului.In fata altarului, pe un plan inferior, coborand cateva scari, este expus lantul cu care a fost legat Sf Pavel,prizonier la Roma, cat si o parte din piatra de mormant ale Sfantului.Merita vazuta,personal m-a emotionet mai mult decat St Pietro,de aceea va racomand sa n-o evitati chiar daca este situata mai la periferie si mai incomod de ajuns.
  Sarbatori fericite tuturor!

 13. Goleanu Anisoara says:

  Biserica “Sf.Petru” este o alta bijuterie arhitecturala a Romei,cu care se mandreste.Are si de ce!

 14. suzana suzy says:

  Pe lângă aceste mărturii, deosebit de importante pentru aflarea modului în care trăiau creştinii primelor veacuri, a diferitelor picturi profunde descoperite aici, Biserica „Sfântul Sebastian“ se mândreşte cu încă un lucru, care pare desprins din legenda întemeierii Bisericii din Roma şi a martiriului Sfântului Apostol Petru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 + 18 =