Spun drept că mai întâi am văzut desenul animat cu acel şoricel bucătar! Frumos! Colorat! Relaxant! Povestea sfârşeşte când ciudatul şoricel cucereşte inima tuturor cu reţeta de Ratatouille.
Ratatouille este o mâncare franțuzească, de origine din Nissa, specific mediteraneeană pentru că îmbină legume şi…atât! Pe cât este de simplu de gătit, pe atât este de gustoasă! Astăzi am ales pentru voi varianta cea mai ușoară din punct de vedere digestiv, dar și cel mai simplu de preparat.
Pentru o masă de prânz care sa acopere nevoile a doua persoane, ai nevoie de o vânătă, doi dovlecei şi doi ardei graşi, de preferinţă roşii.
Se taie vânăta cu tot cu coajă în bucăţele mici, cam de 1 cm. Se frig aceste bucăţi într-o tigaie, la foc iute, astfel încât să nu se înmoaie prea tare.
La fel se procedează cu celelalte ingrediente. Nici una dintre legume nu trebuie fripte până se înmoaie. Acesta este unul dintre secrete.
Un altul este acela că vânăta, dovleceii şi ardeii se prăjesc separat, astfel încât să nu amestece gusturile. În acest mod, şi culorile se păstrează intense.
Un ritm alert de prăjire, mai mult săltat în tigaie, face ca proprietăţile lor nutritive și bogăția de vitamine să nu se deterioreze prea mult.
Separat se prepară un suc de roşii în care adaugi usturoi tăiat mărunt.
Când sucul este fiert, închizi focul şi unești toate elementele. Adăugi sare și piper după gust. Te poți opri la acest nivel al rețetei sau poți da totul la cuptor pentru 25-30 de minute! Îl poți servi fie simplu, fie cu paste sau orez.
E o mâncare săţioasă, uşoară, sănătoasă şi am înţeles, după ce am gustat-o și pregătit-o de nenumărate ori, de ce bucătarul era considerat unul dintre cei mai buni din Paris.
De multe ori, găsim frumusețea vieții în acele gusturi care ne unesc în fața unui fel de mâncare și care ne aduc aminte că viața este făcută din bucurii simple.
Rețetă scrisă de Liliana Angheluță