Război în bucătărie – un film nu despre mâncare, ci despre acceptare

Banner Film Experience

Încă un film despre mâncare, a cărui denumire originală este ’’The Hundred Food Journey’’.

Nu este un film în stilul ’’Julie și Julia’’, care ne face să ne amintim cu plăcere de Meryl Streep ce interpretează o femeie despre care se spune că a schimbat stilul de a găti al americanilor.

Este un film despre acceptare, care  o are ca protagonistă pe Hellen Mirren și se bazează pe un bestseller care i-a picat cu tronc suficient de mult lui Oprah Winfrey încât să-l tragă și pe  Steven Spielberg în aventura producerii filmului.

Avem de-a face cu un foarte priceput maestru bucătar din India, care împreună cu numeroasa lui familie este nevoit să se mute în sudul Franței, țară în care sofisticăriile culinare sunt extrem de prețuite ajungând la rangul de artă.

Ajuns aici  deschide un restaurant cu specific indian, vizavi de cel deja notoriu pe care îl conduce Hellen Mirren, ceea ce stârnește o invidie profesională și umană justificată , dar mai ales o ’’sfântă’’ indignare din partea acestei femei ambițioase ce are gastronomia fină în sânge.

Intriga se țese destul de ușor pe acest conflict, deoarece problema nu este de fapt gastronomică, ci una culturală.  Va trece ceva timp până ce patronii celor două restaurante vor ajunge la concordie, cu atât mai mult cu cât fiecăruia i se pare că deține secretul absolut în materie de gust și savoare.

La nivel simbolic filmul își dorește să sugereze că acceptarea și toleranța sunt cheile fericirii personale. Adevărul este că în lumea în care trăim gastronomia este una dintre cele mai naturale modalități de a plonja într-o altă cultură.

Acceptarea altor coduri de comportament, a altor viziuni despre viață și despre nevoi ne îmbogățește pe toți, și ajută enorm la crearea unui sentiment general că aparții unei umanități unice, cu un mozaic de reflectări.Aquiahora

Doar dându-i și celuilalt dreptul de a se exprima prin ceea ce îl definește, propria ta exprimare va străluci mai mult. Este mesajul central al acestui film, a cărui vizionare te va reconforta.

Urmărește aici trailerul filmului Război în bucătărie.

Articol scris de Adriana Caranfil


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

7 Responses

 1. Doina Bontas says:

  L-am vazut !Fain !

 2. Rodica Granpier says:

  Un film interesant,trebuie sa il vad,fie ca e vorba de mancare sau acceptare 🙂

 3. Agache Lucica says:

  Asa ne plac doar razboaiele pasnice.Se pot tine in orice loc,in orice situatie de unde putem iesi cu totii victoriosi.Sa lasam pe fiecare sa se afirme in ceea ce se pricepe,acceptandu-l si incurajandu-l.Ce frumoasa ar fi lumea !

 4. Aghinitei Maria says:

  Acesta este un film despre acceptare in care protagonista este actrita Hellen Mirren.Filmul isi doreste sa sugereze ca acceptarea si toleranta sunt cheile fericirii personale.In este film este redata bucataria cu specific indian si razboiul dintro familie nou venita in sudul Frantei , care a deschis un local langa alt local , tot cu specific indian. Invidia a generat un adevarat razboi.
  Mesajul filmului este ca toleranta si acceptarea sunt cheia fericirii.
  Merita sa fie vazut!

 5. Goleanu Anisoara says:

  Astfel de razboaie sa tot fie! Contradictiile dintre cele doua parti nu duc decat la prepararea unor mancaruri din ce in ce mai sofisticate, mai gustoase, mai aspectuoase..Razboiul dintre cele doua culturi e pasnic,terenul de lupta este doar o bucatarie iar, ostile vrasmase sunt doar niste bucatari priceputi!

 6. Aghinitei Maria says:

  Un film despre bucataria, cu specific indian, redand razboiul dintro familie nou venita in sudul Frantei , care a deschis un local langa alt locol , tot cu specific indian. Invidia a generat un adevarat razboi.
  Mesajul filmului este ca tolerantasi acceptarea sunt cheia fericirii.
  Merita sa fie vazut!

 7. Agache Lucica says:

  Nu este un film despre mancare ci este un film despre acceptare.O are ca protagonista pe Hellen Mirren.Filmul isi doreste sa sugereze ca acceptarea si toleranta sunt cheile fericirii personale.Mesajul acestui film este acela de a celuilalt dreptul de a se exprima prin ceea ce il defineste,astfel propria ta exprimare va straluci mai mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × four =