Încă un film despre mâncare, a cărui denumire originală este ’’The Hundred Food Journey’’.
Nu este un film în stilul ’’Julie și Julia’’, care ne face să ne amintim cu plăcere de Meryl Streep ce interpretează o femeie despre care se spune că a schimbat stilul de a găti al americanilor.
Este un film despre acceptare, care o are ca protagonistă pe Hellen Mirren și se bazează pe un bestseller care i-a picat cu tronc suficient de mult lui Oprah Winfrey încât să-l tragă și pe Steven Spielberg în aventura producerii filmului.
Avem de-a face cu un foarte priceput maestru bucătar din India, care împreună cu numeroasa lui familie este nevoit să se mute în sudul Franței, țară în care sofisticăriile culinare sunt extrem de prețuite ajungând la rangul de artă.
Ajuns aici deschide un restaurant cu specific indian, vizavi de cel deja notoriu pe care îl conduce Hellen Mirren, ceea ce stârnește o invidie profesională și umană justificată , dar mai ales o ’’sfântă’’ indignare din partea acestei femei ambițioase ce are gastronomia fină în sânge.
Intriga se țese destul de ușor pe acest conflict, deoarece problema nu este de fapt gastronomică, ci una culturală. Va trece ceva timp până ce patronii celor două restaurante vor ajunge la concordie, cu atât mai mult cu cât fiecăruia i se pare că deține secretul absolut în materie de gust și savoare.
La nivel simbolic filmul își dorește să sugereze că acceptarea și toleranța sunt cheile fericirii personale. Adevărul este că în lumea în care trăim gastronomia este una dintre cele mai naturale modalități de a plonja într-o altă cultură.
Acceptarea altor coduri de comportament, a altor viziuni despre viață și despre nevoi ne îmbogățește pe toți, și ajută enorm la crearea unui sentiment general că aparții unei umanități unice, cu un mozaic de reflectări.
Doar dându-i și celuilalt dreptul de a se exprima prin ceea ce îl definește, propria ta exprimare va străluci mai mult. Este mesajul central al acestui film, a cărui vizionare te va reconforta.
Urmărește aici trailerul filmului Război în bucătărie.
Articol scris de Adriana Caranfil