Primim foarte multe solicitări pe facebook sau pe adresa de e-mail a redacției în care mămicile ne solicită feluri de mâncare pe care copiii să nu le refuze, dar în același timp să fie sănătoase și să le ofere tonus ridicat.
Roxana Petre din București: ”Am doi copii, unul e în clasa a-II-a și celălalt într-a V-a. Vă spun sincer, aceasta e dilema mea de fiecare zi: ce să le gătesc copiilor așa încât să le placă, dar în același timp să le dea energie? Au extraordinar de multe teme de făcut și surprind la ei o stare de somnolență cu care se luptă în timp ce-și fac lecțiile. Sunt foarte preocupată să-i hrănesc sănătos, mai ales că nu au timp să facă sport și ambii manifestă o tendință de a se îngrășa.”
Oul, aliment pe care copiii ar trebui să-l consume de 3-4 ori pe săptămână
Ne-am adresat nutriționistei Eviana Trandafir pentru lămuriri în acest sens:
”Cunosc această stare de lucruri și eu am doi copiii și să știți că toate mamele caută încontinuu soluții la problema gătitului sănătos. Uneori trebuie să fie ceva ușor de făcut, pentru că timpul dedicat preparării alimentelor este foarte scurt în timpul săptămânii, când părinții sunt la serviciu cea mai mare parte a zilei.
Soluția cea mai simplă și mai completă este să alegeți ouăle, ca furnizor de proteine de calitate superioară, aliment pe care copiii ar trebui să îl consume de 3-4 ori pe săptămână. Din fericire, eu până acum n-am întâlnit pe nimeni care să nu le iubească, fie adulți, fie copii.
Așa cum am promis și în interviurile anterioare, o să vă dau mai multe rețete, astăzi aș vrea să vă împărtășesc una cu care nu dau greș niciodată. Am spus deja că oul este un aliment de nerefuzat, dar la fel sunt și… cartofii. Și mă refer la cartofii dulci, sursă bogată de betacaroten dar și de colină, un element care îmbunătățește memoria și favorizează un somn liniștit, fără de care copiii noștri nu ar putea funcționa la parametri optimi. În plus, au un indice glicemic scăzut, fapt pentru care le sunt recomandați și bolnavilor de diabet.
Copiilor le plac la nebunie ouăle cu cartofii pai, dar pentru că prăjirea cartofului generează toxine și favorizează îngrășarea, am o metodă mult mai ingenioasă de a obține gustul cartofului prăjit, fără însă a-l prăji!
Rețeta de ouă cu cartofi dulci la cuptor
Iată cum procedez: tai cartofii dulci în felii groase – 4-5 bucăți sunt de ajuns pentru doi copii flămânzi – apoi îi tai pe lung pentru a obține forma de pai a cartofului. Se pot tăia fâșii mai groase decât la cartoful obișnuit, deoarece cel dulce nu are fermitatea celui obișnuit.
Adaug doar o linguriță de ulei, nu e necesar mai mult, o jumătate de ceașcă de apă, paprika afumată, turmeric și sare, amestec totul cu mâna, adaug rozmarin proaspăt sau uscat și dau la cuptor. Ca să nu se lipească ideal ar fi să-i așezați pe o folie de silicon.
După 15-20 de minute la 180 de grade se rumenesc și se coc, iar gustul este chiar mai bun decât al cartofilor prăjiți! Este o mâncare gustoasă ce oferă confort, energie și îndeplinește criteriul de a fi sănătoasă, atât de căutat de către părinți!”
Dorești și alte sugestii de hrană sănătoasă? citește și Mănâncă ouăle ca un deștept, și Oul, crucial în alimentația bebelușului tău.
Interviu realizat de Adriana Caranfil