România – oameni, locuri, şi tradiţii, un eveniment fotografic care și-a atins scopul

Banner Film Experience

expozitie-fotografica-sorin-onisor-dorin-mihaiSunt tineri, frumoşi la suflet, şi-au pus în gând să povestească despre România în felul lor, prin imagini fotografice emoţionante.

“AlterNativa” se numesc şi, prin ceea ce fac, contrastează ideea deformată a unei Românii din care pleacă tot mai mulţi, împinşi de probleme şi sărăcie.

În imaginarul colectivul, “sărac” înseamnă “urât”, lipsit de graţie şi de inteligenţă, de aceea, de multe ori, emigranţii români sunt priviţi ca paria, ca nişte neica – nimeni, veniţi aici cu traista-n băţ.

Dar iată, expoziţia fotografică România – oameni, locuri şi tradiţii – “Romania – luoghi, gente e costumi” – reuşeşte să atragă atenţia tuturor, să ajungă la inima italienilor şi a nenumăraţilor turişti din toată lumea aflaţi în vacanţă în Italia.

Peisajele din Transilvania, din Maramureş le dezvăluie o ţară extraordinar de frumoasă, portretele ţăranilor români îi fac să-nţeleagă că avem rădăcini, că părinţii noştri rămaşi acasă continuă să muncească pământul, cu aceeaşi demnitate de mii de ani.

Costumele populare şi femeile care torc lâna sau ţes sunt imagini pe care lumea occidentală nu le mai poate vedea uşor în altă parte, România e una dintre puţinele ţări europene în care tradiţiile şi meşteşugurile sunt încă vii.

Dorin Mihai şi Sorin Onişor, fotografii care au gândit această mostră, au căutat să capteze sufletul românesc, nemuritor şi curat.

Iată ce ne-au răspuns în interviul de mai jos:

Cum reacţionează italienii când privesc aceste imagini?

Dorin Mihai: Cei în vârstă au lacrimi în ochi, îşi amintesc de vremea când erau copii sau tineri, România e la o distanţă de dezvoltare de circa 50 de ani faţă de ţările occidentale, comunismul ne-a ţinut pe loc, căruţele cu cai nu se mai văd de multă vreme în occident, dar cine e azi în vârstă îşi aminteşte de timpuri trecute. Tinerii se entuziasmează rapid, iau decizia de a vedea neapărat România, mulţi îşi iau bilete de avion şi, la întoarcere, mă caută şi-mi transmit că da, au fost şi că au rămas uimiţi de frumuseţea locurilor.

De ce crezi că această expoziţie fotografică are un succes atât de mare? Am văzut caietul pe care vizitatori din toate ţările au scris cât de mult i-a emoţionat.

Imaginile emoţionează pentru că fixează România într-o eternitate universală. Toţi îşi dau seama că acest pământ e acolo dintotdeauna, suntem unul dintre cele mai vechi popoare ale lumii şi este evident că nu ne-am vândut sufletul. Cel puţin nu de tot, păstrăm acel filon esenţial, spiritual, acea legătură cu cerul şi cu strămoşii, legătură pierdută în multe dintre ţările moderne ale lumii.

“România – oameni, locuri şi tradiţii” călătoreşte în toate marile oraşe ale Italiei.

După o vară petrecută la Firenze, după ce a fost admirată în Siena, se va întoarce la Firenze la sfârşitul lui ianuarie, în aprilie va fi la Muzeul Naţional din San Marino iar la începutul verii la Veneţia/Udine.

Schimbarea în bine începe cu fiecare dintre noi, cu micile sau marile fapte. Ambasadori ai României, aceşti tineri au ales să dedice o parte din timpul lor promovării României.

Şi au reuşit!

Aventura continuă!

Articol scris de Liliana Angheluță

 


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × 5 =