Românii la cea mai mare paradă istorică a Romei

  • romanii-la-cea-mai-mare-parada-istorica-a-romei
  • parada-istorica-roma
  • 13063977_10206686171735994_484645949_o

Banner Film Experience

omnis-barbariaLegenda spune că Romulus a fondat Roma în anul  753 î.e.n, pe data de 21 aprilie.

Oraş etern, caput mundi, ni se pare, într-adevăr, că Roma e acolo, frumoasă şi plină de farmec, dintotdeauna, uitând că da, odată erau doar şapte coline pe care umanitatea s-a gândit să ridice un oraş.

Naşterea Romei se sărbătoreşte încă din anul 47 î.e.n., Împăratul Claudiu a fost primul care a hotărât că Roma, capitală a lumii, trebuie onorată ca atare.

S-a încheiat de curând a XIV ediţia e manifestării Natale di Roma, organizată de Grupul Storic Roman, sub patronatul Primăriei din Roma, eveniment mult aşteptat de mii de turişti sau locuitori ai marelui oraş.

Desfăşurată între 21 şi 24 aprilie, manifestarea a inclus prezentări ale obiceiurilor şi costumelor din antichitate, întâlniri didactice, conferinţe, dar punctul cel mai aşteptat din program a fost, ca în fiecare an, marea paradă istorică.

Mai bine de 2000 de participanţi din nenumărate ţări au păşit solemn prin faţa tribunei din apropierea Coloseumului, aducând în atenţia spectatorilor o epocă plină de glorie.

Ca în fiecare an, România a fost reprezentată cu cinste de grupuri de reevocare istorică, sunt tineri care studiază modul în care trăiau dacii şi încearcă să readucă la viaţă obiceiurilor lor, tineri care îşi creează singuri costumele, care ştiu cum se hrăneau dacii, cum luptau, cui se închinau şi cum dansau. În ţară fac adevărate lecţii de istorie vie în muzee sau cu prilejul diferitelor manifestări culturale, iar acum, la Roma, au reuşit să evidenţieze demnitatea dacilor şi mândria neamului nostru.

Grupurile care au reprezentat România au fost:

  • Omnis Barbaria – Asociaţie culturală din Satu Mare, veterani ai manifestării, recunoscuţi deja de spectatori datorită portului lor şi a capului de lup, simbolul dacilor
  • Nimfe Dace din Constanţa – graţioase şi delicate în costumele lor albe, cu coroane de flori pe cap, au defilat şi dansat ulterior pe marea arenă a Circului Massimo
  • Danais Dacia Casa Noastră din Constanţa, foarte tineri şi pasionaţi, au participat la paradă şi au demonstrat graţie în dansuri şi îndemânare în luptă
  • Valea dacilor – din Hunedoara- au participat cu un grup masiv de căluşari, cunoscut fiind faptul că dansul căluşarilor are origini dacice

Prezenţa grupurilor masive de români la acest festival a fost salutată din  tribună de domnul Ovidiu Pufu, reprezentant al Ambasadei României în Italia, care a subliniat faptul că românii sunt cea mai mare comunitate străină pe teritoriul Italiei şi că legăturile culturale şi spirituale ale celor două ţări au fost dintotdeauna foarte strânse.

Sărbătoarea Naşterii Romei s-a încheiat cu spectacolul final al unei bătălii la care au participat gladiatori, războinici barbari şi trupe romane.

Învingători au fost cu siguranţă spectatorii, turiştii veniţi de pretutindeni, pentru că evenimentul nu a făcut altceva decât să aducă în atenţie respectul pe care trebuie să-l avem zilnic pentru rădăcinile noastre istorice.

Articol scris de Liliana Angheluță

Sursa foto: Nicola d’Alessio

 


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × 1 =