Să nu se ia nenorocitul de fată!

Banner Film Experience

tata-de-al-doileaAm crescut cu tată “de-al doilea”! “Cel bun” murise, aveam doar şase luni.

Tatăl care m-a crescut a apărut după vreo trei ani de văduvie, timp în care mama era sfătuită mereu să-şi refacă viaţa, era tânără, prea tânără pentru a-şi duce traiul doar alături de copii.

Vorbele au apărut după, când aceleaşi persoane care o sfătuiseră de bine erau cu ochii pe “nenorocitul” care putea să oropsească fata.

Între timp, eu creşteam, 4 ani, 5 ani, 9 ani, 16 ani, mă-nălţam, mă transformam ca un aluat de pâine. Vecinele îndrăzneţe îi spuneau mamei să fie atentă, că mare curaj a avut să-şi ia bărbat, că “ăştia-s porci, mamă, nu se uită că-i fiică-ta, să ai grijă de ea ca de ochii din cap”!

Multe dădeau din cap dezaprobând, întrebau şi iscodeau, ar fi fost în stare să scornească vreo poveste murdară numai ca să-şi justifice vorbele.

Mă întrebau pe mine:

-Nu-i aşa că tat-tu ăsta îţi ia de toate? Vezi că dacă se poartă prea bine, nu-i normal, are el ceva în cap!

Când ajungeam acasă mă uitam cu teamă la el. Avea oare vreo intenție de-mi luase biscuiţi din ăia buni?

Alteori îmi spuneau:

-Fată, nu te lua după maică-ta că-i zăpăcită, tu să fii atentă, să nu stai cu tat-tu ăsta nou singură, să nu te laşi încântată de el.

Drept să spun, eu nici nu ştiam ce ar fi putut să-mi facă, trăiam ca orice copil cu părinţi normali, el mă creştea de la 3 ani, pe el deschisesem ochii; mă controla la caiete, mergea la şcoală, mă educa şi mă-nvăţa, pentru el eram şi a lui.

Mamele cu fete de crescut știu câtă nesiguranţă îţi aduc insinuările și vorbele altora, cum ajungi să priveşti pe cel care te hrăneşte ca pe un duşman…Şi ajungi să priveşti toţi bărbaţii ca pe niște inamici, nu ca pe niște oameni buni de iubit, ca oricare alții.

Tata a murit şi între noi n-a fost niciodată afecţiune, doar grijă din partea lui şi bună purtare din partea mea. Orice altceva, o îmbrăţişare sau o mângâiere ar fi fost, probabil, interpretată imediat greşit.

Nu-s în măsură să dau sfaturi mamelor de fete!

Dar o vorbă tot le spun: dragelor, cazurile de agresiune de acest fel sunt extrem de puţine, dar sunt mulţi copiii care cresc cu teamă, nesiguri pe sine şi pe cei din jur, cu inimile sfărâmate de obsesiile mamelor și de gura lumii.

Articol scris de Liliana Angheluță / Sursa foto: tati.ro

 


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

7 Responses

 1. ghelbere elena says:

  Sunt parinti naturali ca-si maltrateza copiii, sau ii neglijeaza cum sunt si parinti vitregi care-si iubesc copiii vitregi mai mult decat pe copiii lor.

 2. intotdeauna parintii naturali sunt cei care isi iubesc cel mai mult copilul, exceptie fac parintii “denaturati”

 3. camelia says:

  De obicei copii se apara mai usor cand abuzurile vin din partea unor cunoscuti sau noi familiari. Mai dificil este cand copilul este abuzat de cineva in care are mare incredere cum ar fi tata, frate, unchi, var etc. In cazul în care sa intamplat, va recomand o carte extraordinar de bună. The courage to heal: Elen Bass , nu este versiunea în romană pe piață din păcate. La noi nici măcar nu sunt cărți pe acest subiect, sau cel putin eu nu știu. Acest articol are partea lui de adevăr, nu e bine nici să exagerăm dar nici să ignorăm. Luate în considerare precauțiile cum ar fi excluderea dormitului în pat al fetițelor cu frați, veri, unchi, tați, etc mai mari se pot evita foarte multe neplăceri.

 4. me says:

  …si daca se intampla…nimeni nu te crede, nimeni si nu te ajuta…nu are cum!

  • camelia says:

   Eu te înțeleg perfect. Din păcate e adevărat ca e foarte dificil să treci peste. Îți marchează întreaga existența .

 5. Tata nu este cel care te aduce pe lume , ci acel care te creste .Se intampla si cazuri cand tatii ,,se iau ,, de fetele vitrege ,dar,sa nu generalizam .S-a dovedit , in cazuri de divort , ca mai tata adevarat sa fie tatal vitreg decat tatal natural.Nu putem judeca pe nimeni si nu putem sti niciodata ce ne rezerva viata.

 6. (puiu)barbalata mirela says:

  Gura asta a lumii…..nimeni si nimic nu o astupa. Nu sunt mama si nu cunosc sentimentul, dar pot spune ca stiu ce inseamna tatele sa isi bage coada ca ele stiu mai bine. Nesiguranta aparuta in sufletul copilului lasa urme adanci si mereu vor exista intrebari….daca?, ce ar fi fost? etc.
  Sunt situatii si situatii. Cunosc pe cineva care a crescut cu tata de al doilea. Acest om minunat si a iubit fiica vitrega incat nu si a mai dorit alti copii. A fost o relatie minunata, iar acum la batranete isi priveste nepotii crescand. Este un bunic fericit.
  Deci…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three × three =