Cum zilele astea aş fi mâncat ceva bun, dar ieftin şi uşor de făcut, mi-am adus aminte de una dintre reţetele copilăriei: salamul de biscuiţi. E adevărat că se termina repede, dar bunica știa asta, ea era cea care ni-l pregătea, așa că făcea porţie dublă şi ne ajungea câteva zile.
Şi tot adevărat e că se termina repede pentru că nu făceam altceva decât să deschidem frigiderul pe furiş, să mai tăiem o feliuţe. Aşa că, decât să le cumpărăm prăjituri scumpe din comerţ sau fel de fel de ”minuni” moderne ambalate în cutiuţe pline de avertismente asupra conţinutului, putem pregăti totul în doar un sfert de oră.
Ingrediente pentru salamul de biscuiți
500 grame biscuiţi simpli
100 grame unt – nu din acela degresat –
100 grame zahăr
200 ml lapte
2-3 linguri cacao amară
esenţă de rom, stafide şi rahat tăiat bucăţele după gust
Prepararea salamului de biscuiți
- biscuiţii se rup bucăţi nu foarte mici, se vor sfărâma şi-n momentul pregătirii, vor fi înmuiaţi şi, dacă sunt rupţi în bucăţi mici devine totul o pastă. Salamul trebuie să aibă un aspect marmorat;
- se pune la fiert laptele cu zahărul, când începe să se lege un pic se adaugă untul şi se închide focul, se amestecă spre omogenizare;
- se adaugă cacao, rahatul, stafidele şi esenţa de rom, apoi biscuiţii făcuţi bucăţi;
- se amestecă totul bine, apoi se pregăteşte o folie plastic pentru ambalat alimente, se unge cu puţin ulei şi se răstoarnă compoziţia în mijloc, nivelând cu lingura;
- se rulează şi se strânge, dând formă de salam, eventual putem presăra cacao în timp ce rulăm, astfel încât salamul de biscuiţi să fie înconjurat de pulbere amăruie;
- se dă la rece, minim 3 – 4 ore, apoi se feliază şi asta e totul.
Dacă doriţi, se poate pregăti şi de post, înlocuind laptele cu apă şi untul cu margarină, aşa că dulcele ăsta minunat e bun de făcut în orice perioadă a anului.
Articol scris de Sofia Trepcea
Sursa foto: bucataras.ro