Salata de boeuf, un preparat-eveniment. Cum a fost inventată?

Banner Film Experience

salata-de-boeuf-un-preparat-eveniment-cum-a-fost-inventataToate româncele ştiu s-o facă, toate o pregătesc, mai ales de sărbători, aniversări sau ori de câte ori au în grijă un festin culinar. Cum se știe, modul în care o ornează e mândria fiecărei gospodine: cu floricele din gogoşari în oţet, cu rozete din morcov şi jumătăţi de măsline sau cu felii de ou fiert.

Dar cine a inventat-o şi de ce?

Salata boeuf nu era, la început, nici pe departe ceea ce este acum.

A fost inventată în 1860 de către un francez, Lucien Olivier, bucătar al restaurantului Hermitaje din Moscova.

Era cel mai de soi restaurant al marelui oraş, iar Olivier prepara un platou minunat ca aspect: în mijloc erau cozi de raci sau gamberi, sau limbă de viţel, carne fiartă de raţă sau caviar, totul aşezat în formă piramidală, iar de jur împrejur erau aşezate felii de cartofi fierţi, de castraveciori muraţi, capere şi felii de ouă fierte, totul asezonat cu maioneză, dar şi cu un sos care conţinea oţet din vin, ulei de măsline şi muştar. Era, de fapt,  un platou complet, carne de orice tip plus legume condimentate.

Asta până într-o zi când un consumator a amestecat totul, plictisit să se servească delicat din fiecare ingredient. Însuşi bucătarul a considerat că poate e mai bine aşa şi a început să servească noua salată, cu toate ingredientele amestecate.

De-a lungul timpului componentele salatei bouef s-au modificat, multe dintre ele erau costisitoare sau, pur şi simplu, nu se găseau.

Aşa că gamberii au fost înlocuiţi cu morcovi, raţa cu piept de pui, caperle au fost excluse şi încetul cu încetul s-a definit reţeta actuală.

Un singur lucru e foarte important de ştiut, că faimoasa salată boeuf, exportată din Rusia în toate ţările balcanice, este un platou consistent şi unic în felul lui prin multitudinea elementelor nutriţionale:

  • cartofii conţin minerale, potasiu, magneziu, fier dar şi vitaminele B1, B2 şi C
  • mazărea conţine minerale, vitamine şi are un conţinut important de acid folic
  • morcovul este o importantă sursă anti-oxidantă, datorită unei substanţe care se numeşte beta-caroten
  • carnea de vită sau de pui, slabă şi fiartă, ne asigură proteine
  • ouăle, cele decorative dar şi cele folosite la prepararea maionezei, provoacă eliminarea fierei dar şi formarea unor noi celule hepatice

Salata boeuf, după aproape două secole de când a fost inventată, rămâne în continuare un platou nu doar frumos de privit, ci şi gustos şi important prin complexitatea lui și transformă masa într-o sărbătoare.

Articol scris de Laura Dumitrache / Sursa foto: jamilacuisine.ro


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

four + 7 =