E pregătită pentru cina din ajunul Crăciunului, dar în viaţa de zi cu zi nu lipseşte de la mesele de sărbători.
Se cheamă “insalata di rinforzo”, adică “ de întărire”, cina tradiţională de ajun era uşoară, un pic de supă, peşte, în general alimente uşoare.
Salata avea scopul de a completa meniul, de a-l “întări”. Pe de altă parte are un gust răcoritor, proaspăt, e numai bună de servit chiar şi de Crăciun, printre felurile de mâncare mai grele.
Reţeta este simplă şi se pregăteşte totul rapid.
Ingredientele:
- o conopidă
- castraveciori muraţi în oţet
- gogoşari în oţet
- măsline verzi
- câteva hamsii sărate
- câteva boabe de capere
Preparare:
- se fierbe conopida în apă cu sare, apoi se scurge şi se lasă la răcorit;
- castraveţii se taie rondele;
- gogoşarii – în Italia se foloseşte un tip de gogoşari cărnoşi, extrem de micuţi, încap într-o lingură – se taie fâşii;
- măslinele se curăţă de sâmburi;
- hamsiile se desărează şi se curăţă, se elimină coada, şira spinării, apoi se taie bucăţele mici;
- peste toate aceste ingrediente se adaugă bucăţi de conopidă fiartă, boabele de capere, se condimentează cu ulei de măsline şi oţet.
Ideal e ca salata să fie pregătită din timp, cu câteva ore înainte de a o servi, pentru a da posibilitatea ingredientelor să se combine între ele și pentru ca gustul să fie mai plăcut.
Articol scris de Iuliana Zamfir
Vizualizări total 197, Vizualizări azi 1