Salvează alimentele din viitor!

Banner Film Experience

banca de seminte

Dovleceii sunt în pericol! Şi grâul, roşiile, cartofii, merele.
Era o vreme când fiecare îşi cultiva pământul după pofta inimii. Mi-amintesc cum tata alegea cele mai frumoase roşii, le storcea, alegea seminţele, le usca la soare şi apoi le punea în pliculeţe pe care scria soiul. În primăvară le semăna, răsădea şi astfel, o nouă generaţie de plante era asigurată.

În trecut, oamenii îşi alegeau ceea ce era mai bun pentru ei, selecţionau singuri, și pentru că  gusturile soiurilor selecționate erau tot atât de diferite câți oameni erau, se conservau printr-un minunat hazard, toate speciile de plante de grădină!

În lume sunt, de exemplu, peste 3000 de soiuri de cartofi. Se cultivă, în mod normal, în jur de 200 din cele 3000. Sunt cartofi cu coajă neagră ca păcura, dar cu pulpa violet, extrem de folositori pentru sănătate, pentru capacitatea lor antioxidantă. De curând au fost redescoperiţi de marii chef bucătari, au început să fie folosiţi pentru că aduc un plus de originalitate în bucătăriile restaurantelor, și sunt oarecum ”exotici” pentru că se cultivă mai puțin. La fel cum se întâmplă cu alte şi alte mii de specii de fructe şi legume.

Totul s-a globalizat! Se cultivă doar ceea ce rentează, doar ceea ce umflă buzunarele unora: plante hibride, rezistente la chimicale, cu o creştere rapidă, deseori fără gust!

Noroc de salvatorii de seminţe!

În întreaga lume sunt oameni organizaţi în asociaţii şi grupuri de lucru. Iau legătura cu ţăranii, discută, informează, caută specii rare, aleg seminţe, le plantează chiar ei, şi asigură salvarea lor! Organizează schimburi de seminţe, susţin activităţile micilor producători.

La Rio di Janeiro, în 1992, 175 de ţări ale lumii au semnat acordul pentru salvarea biodiversităţii plantelor care hrănesc întreaga omenire. Atunci s-au pus bazele unei mişcări ce urma să se extindă din ce în ce mai mult. aqui-ahora

Cea mai importantă bancă de seminţe agricole din lume se află în Norvegia, pe insula Spitsbergen. O construcţie subterană, din oţel, capabilă să reziste la cutremure, cu toate măsurile de siguranţă, inclusiv pentru protecţie antiatomică.

Adăposteşte la o temperatură de minus 20 de grade, peste 10.000 tipuri de seminţe. Catalogate, verificate şi înlocuite treptat, astfel încât să fie mereu capabile să germineze! Indiferent ce soartă va avea pământul, viaţa va merge mai departe!

Oameni şi fapte despre care nu se vorbeşte mult. Dar de care depinde viitorul planetei.
Ce putem face noi? Cum putem să apărăm, cum putem deveni scut împotriva distrugerilor biologice?

Putem face și puțin, și mult, în același timp: să cumpărăm de la ţărani, din piaţă, să-i sprijinim să-şi cultive mai departe roşiile, ardeii şi vinetele lor, pentru că sunt rod al naturii şi al mâinilor bătătorite!

Sfinte, dintotdeauna!

Articol scris de Liliana Angheluță


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eleven − six =