Salvează viața unui om! Află cum intervii în caz de infarct

Banner Film Experience

cum-intervii-in-caz-de-infarctO viaţă sedentară, o alimentaţie incorectă în care predomină grăsimi animale, stresul pe care nu reuşim să-l controlăm, nocivitatea fumului de ţigară sunt doar câteva dintre cauzele infarctului.

Dar ce este, de fapt, infarctul, cum se recunoaşte o criză şi ce măsuri urgente trebuie să ia cine e în preajma persoanei în suferinţă?

Infarctul este întreruperea fluxului sanguin ce determină moartea muşchiului inimii, numit miocard; se declanşează, de regulă, în momentul în care este obstrucţionată o arteră coronară.

Simptomele infarctului

  • durere puternică, ca o gheară, în partea centrală a corpului, deasupra stomacului, care nu cedează nici la repaos şi poate dura chiar mai mult de 20 minute. Uneori iradiază, cuprinde braţul stâng, până la încheietura mâinii şi degete, dar şi spatele sau maxilarul;
  • transpiraţie rece;
  • senzaţie de vomă;
  • leşin;
  • tremur, stare de agitaţie.

Sunt și cazuri de infarct nedureros. Pacientul leşină, pierde orice contact cu exteriorul şi e destul de greu de stabilit dacă e în plin atac de inimă.

Cum intervii în caz de infarct

Primul ajutor în caz de infarct este fundamental pentru salvarea unei persoane, intervenţia promptă în primele 15 minute poate face diferenţa între viaţă şi moarte.

Telefonaţi imediat la 112 – număr unic naţional pentru cazuri de urgenţă – şi, în aşteptarea ambulanţei nu staţi cu mâinile în sân şi nu intraţi în panică.

Aşezaţi pacientul pe podea, nu vă gândiţi că patul e mai comod sau mai călduros, trebuie să aibă dedesubt o suprafaţă rigidă, altfel masajul cardiac nu va fi bine executat.

Puneţi o mână pe frunte şi una sub ceafă şi împingeţi, astfel încât capul să fie poziţionat cu bărbia în sus.

Începeţi imediat masajul cardiac, cu mâinile una peste alta – vezi poză  – apăsaţi ritmic imediat sub coaste, în centrul pieptului. 

Apăsările trebuie să fie destul de puternice, nu îndoiţi braţele, profunditatea masajului trebuie să fie de 4 – 5 cm.

La fiecare 15 compresiuni se execută două ventilaţii artificiale, adică aşa zisa respiraţie gură la gură.

Continuaţi ritmic, 15 compresiuni şi două ventilaţii, până în momentul în care soseşte ambulanţa, nu vă opriţi cu speranţa că poate fi suficient ceea ce aţi făcut.

Este extrem de important ca muşchiul inimii să fie stimulat astfel în lipsa aparaturii medicale, în caz contrar infarctul înseamnă moarte.

Şi e, desigur, o obligaţie a şti să intervenim în astfel de cazuri în care pot fi implicate chiar persoanele dragi.

Articol scris de Iuliana Odobeșteanu

 


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

1 Response

  1. roman ovidia says:

    foarte util acest articol

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × 1 =