E bună, vă garantez c-o să vă placă. Și v-o spune una căreia nu-i plac băuturile alcoolice. Dar sangria e o cale de mijloc între băutură răcoritoare și alcoolică, e dulce și aromată, numai bună de servit în orice ocazie, la un aperitiv dar și după cină.
Numele băuturii vine de la ”sangre”, adică ”sânge” în spaniolă, amintește de culoarea roșie dată de vinul care face parte din rețeta de bază. Conform tradiției, era consumată inițial de țăranii portughezi, dar gustul și rețeta au ajuns rapid la Madrid.
Răspândită și consumată acum în toată lumea, sangria face parte din categoria Cup and Bowl, băuturi pe bază de vin, aromatizate cu fructe și condimente, pregătite în carafe mari.
Rețeta e simplă, iată de ce aveți nevoie:
- un litru vin roșu;
- 30 ml de coniac sau rom;
- patru portocale;
- două piersici;
- un măr;
- 40 grame zahăr;
- vanilie
Mod de preparare
- într-o carafă puneți sucul extras de la trei portocale, adăugați un pic de vanilie;
- curățați piersicile de coajă și tăiați-le cubulețe, adăugați-le peste sucul de portocale împreună cu un măr și cu portocala rămasă tăiate și ele bucăți – ultimele cu tot cu coajă;
- adăugați coniacul sau romul, zahărul și vinul roșu;
- lăsați la repaos în frigider timp de cinci ore, se servește rece, eventual cu cubulețe de gheață.
Sfaturi
- piersicile pot fi înlocuite cu fructe de sezon, pepene galben sau pere, important e ca fructele să fie bine coapte și parfumate;
- puteți adăuga puțină apă minerală dacă doriți ca băutura să fie gazoasă, dar asta în ultimul moment;
- secretul băuturii este să nu fie consumată imediat, poate fi preparată și cu o zi înainte, aromele se împletesc mai bine. Dar nu rezistă în frigider mai mult de trei zile.
Pe de altă parte, e atât de bună încât nici nu aveți nevoie să o termine musafirii, se consumă rapid și dacă sunteți singuri.
Articol scris de Iuliana Zamfir