Sărăcie, fă! Sărăcie!

Banner Film Experience

saracie, fa! saracie! aqui ahoraÎn aeroportul Otopeni iar e vânzoleală! Vin şi pleacă emigranţii!

Unii cu copii de mână, copii născuţi departe, copii ce vorbesc o altă limbă şi privesc nedumeriţi în jur! Nu înţeleg de ce mamei i se umezesc ochii şi de ce tata e nerăbdător.

Acum nu-nţeleg, ştiu doar că merg acasă!

România nu reprezintă însă, mai nimic pentru ei, nu au colegi, prieteni, nu ştiu care-s munţii şi habar nu au de istoria neamului lor. Va fi extrem de greu să-i obligi să renunţe mai târziu la tot ceea ce au acum: cursuri de desen, acces la piscine, la spectacole. Într-un cuvânt, o viaţă normală.

Mulţi dintre părinţi vin din regiuni sărace, casele de-abia se ţin în picioare, uliţele sunt în continuare neasfaltate, ici-colo câte un magazin alimentar! Ce să le oferi acestor copii crescuţi în bunăstare?!

Vin şi pleacă emigranţii! Bagaje, lacrimi, priviri lungi spre cerul României

Cozi de călători la destinaţii Roma şi Valencia, dar nu numai! Prin mulţime, o bătrână cu batic pe cap, cu ilic pe spatele slăbuţ. Coborâtă, probabil, dintr-un sat de munte, obişnuită să ia avionul spre copii.

Vin şi pleacă emigranţii! Veseli, trişti, nu-şi găsesc locul în lume, dar şi-l caută. În fiece an încearcă să afle dacă în România lucrurile merg mai bine, dacă s-a schimbat ceva, pun întrebări, privesc în jur curioşi.

Nu, lucrurile nu se schimbă! aqui-ahora

Ar vrea cu toţii să ştie dacă au speranţa de a se întoarce măcar mai târziu. Cine nu pleacă acasă întreabă, iscodeşte, doar – doar o afla veşti bune!

Anul trecut am întrebat-o pe vecina de bloc, o femeie de prin Buzău:
– Cum e în ţară, spune-mi şi mie cum e?! Cum trăieşte lumea?!

Mi-a răspuns sec:
– Sărăcie, fă! Sărăcie şi atât!

Articol scris de Liliana Angheluță/foto Nicola d’Alessio


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

7 Responses

 1. Barbalata (Puiu) Mirela says:

  Din pacate nu va mai fi. Eu una nu mai cred desi sunt optimista din fire.

 2. gony bischon says:

  Romanul tot las! A intins-o si asteapta sa se faca bine in tara ca sa se intoarca!

 3. Goleanu Anisoara says:

  Din saracie si din dorinta de a avea o viata mai buna,lumea migreaza. Uneori reusesc, de cele mai multe ori, nu.Si pierderile sunt mari,sacrificiile pe masura. Fiecare dintre noi ar trebui sa traiasca in tara sa si ,sa plece “afara” doar ca turist.Ar trebui,dar…

 4. Lamiita Durac says:

  Mereu speram ca va fi mai bine , ptr ca asa e omul …. spera . Cand nu vom mai avea nici aceasta speranta oare cum va fi ? 🙁 Nu am asteptari in viitorul apropiat , inca se rotesc corbii deasupra noastra .

 5. Barascu Violeta Ramona says:

  Din pacate nivelul de trai din tara e foarte scazut

 6. Camelia says:

  Dumnezeule, cat de scurt si la obiect 🙁

 7. CONSTANTIN TUDORACHE says:

  Cand va fi oare mai bine?Ne dau lacrimile cand venim ACASA ne napadesc lacrimile cand TREBUIE sa ne intoarcem ACOLO,Doamne da-ne noua puterea de a rezista pana la capat,sa ne putem intoarce cand inca mai avem zile . . . .Cand inca mai avem puterea de a mai trai cativa ani,si cand o spun,nu o spun doar pt mine,ci pt toti romanii mei care sunt departe si sufera ca si mine,ca si noi . .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

seventeen + nineteen =