Ce ştiam noi, românii, despre fructele de mare acum câţiva ani? Mai nimic!
Ce ştim acum? Prea puţin!
Tradiţiile noastre culinare nu au legături cu aceste moluşte. Ne ferim deseori până şi să gustăm. Dar ar trebui să o facem, măcar pentru faptul că sunt excepţionale din punct de vedere nutritiv.
Sepiile, de exemplu, conţin foarte mult potasiu, fosfor, sodiu, aduc un aport important de vitamina A şi B3 şi, mai ales, nu îngraşă!
Nutriționistul AQUI AHORA, Elena Popa, spune că sepiile, dar numai aceastea, ci și creveții, caracatița sau langustele, sunt o sursă bogată de iod şi vitamina B3 şi prin întreaga constelație de minerale pe care le conțin, sunt excelente pentru tulburările digestive și ajută organismul aflat în stări de oboseală. De aceea, aceste feluri de mâncare sunt recomandate la cină și nu lipsesc din dietele popoarelor mediteraneene, având un conținut ridicat de proteine, dar scăzut în calorii‘.
Iată o reţetă care se poate pregăti extrem de rapid, în maxim 15 minute:
- se îndepărtează micile tentacule, se desprind uşor;
- se taie aceste tentacule şi se amestecă cu puţin usturoi pisat, pesmet, pătrunjel şi o lingură de ulei, astfel încât să rezulte o compoziţie vârtoasă;
- se umplu sepiile cu acest amestec, se înfige o scobitoare astfel încât să se menţină ca nişte săculeţi;
- se fierb rapid într-un sos de roşii.
Simplu, nu?
Nu se adaugă sare, pentru că sepiile conţin deja destul sodiu.
Timpul de fierbere trebuie să fie de maxim 5 minute, deoarece, ca marea majoritate a fructelor de mare, sunt extrem de delicate.
Vei descoperi că sunt şi gustoase, iar familia ta va fi încântată de un fel de mâncare așa exotic.
Rețetă realizată de Liliana Angheluță