Șirnea, primul sat turistic din România. L-ai vizitat?

Banner Film Experience

Dacă te îndrepţi către Braşov pe Culoarul Rucăr-Bran, trebuie să te opreşti la Şirnea, primul sat turistic din România, declarat astfel în 1968. Situat la poalele munţilor  Piatra Craiului, la 1244 metri altitudine,  acesta oferă o deschidere spectaculoasă asupra lor.

Locul este plin de tradiţie, viața satului de altădată este aşezată într-un cadru turistic rural demn de admiraţia celor care îl vizitează.

După ce Şirnea a devenit sat turistic, Nicolae Frunteș a pus pe picioare un proiect de promovare turistică pentru a-l face cunoscut şi peste hotare. Astăzi munca sa este continuată de fiul său Radu, care este şi ghid pentru turişti. Muzeul pune la dispoziţie piese rare precum abecedarul din 1932tăbliţele pe care scriau elevii  – de aceeaşi mărime cu tabletele din zilele noastre – şi multe alte obiecte folosite altădată în mod curent.

Indiferent de perioadă, aici se organizează nenumărate evenimente care îmbină istoria, tradiţiile şi cultura cu cadrul natural tipic Ardealului:

 • Iarna se scot schiurile pentru întreceri cu făclii în mână, se organizează hore, plimbări cu sania şi multe petreceri;
 • Finalul primăverii aduce “Festivalul de reconstituire istorică”, ce rememorează luptele desfăşurate între armata română şi armata Puterilor Centrale;
 • Vara se organizează: pe 23 iunie – Ziua Olimpică, pe 24 iunie – Noaptea de Sânziene, iar în luna iulie sărbători pastorale ca “Nedeia Munţilor” din Fundata, când are loc  şi “Măsura laptelui”;
 • Toamna este şi ea bogată în evenimentele tradiţionale, dintre care cea mai importantă este sărbătoarea cu spectacol unic “Focul lui Sumedru”.

Se ajunge foarte uşor la Şirnea, este situat la 44 km de Brasov şi 47 de km de Câmpulung pe DN73.

Cazarea are un pret accesibil, preparatele sunt 100% naturale, peisajele sunt superbe. Poți parcurge diverse trasee montane, poți vizita Muzeul etnografic Nicolae Frunteş cu intrare gratuită sau bisericile pitorești din lemn.

Este un loc în care, chiar dacă-ți petreci doar câteva zile, vei dori să te reîntorci îndată ce vei avea ocazia.

Articol scris de Raluca Nechita


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

3 Responses

 1. Goleanu Anisoara says:

  Omul sfinteste locul! Si cand locul e bicecuvantat de Dumnezeu, misiunea lui e foarte usoara si placuta!Si castiga toata lumea: satenii castiga bani, turistii castiga relaxare placuta, in mediu natural,cu aer curat si cu privelisti de vis.

 2. ghelbere elena says:

  Avem locuri minunate in Romania, si ma bucur ca le promovati pe acelea care sunt intradevar superbe care merita a fi vazute si vizitate.

 3. (puiu) barbalata mirela says:

  Nu am ajuns pana acum. Sper sa o fac. Zona este minunata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × three =