Slănina făcută în casă scade colesterolul!

Banner Film Experience

slanina-de-casa-beneficiiBunicul o pregătea,  tăia bucăţi potrivite, lua sare mare şi presăra bine peste tot, aşeza bucăţile într-un lighean pe fundul căruia punea rămurele de cimbru şi usturoi pisat, apoi iar bucăţi de slănină, iarăşi strat de cimbru şi usturoi până termina.

Se lăsa câteva zile la rece, să se-mbine aromele, apoi scotea şuncile încă neafumate la aer, le punea capete de sfoară de bucătărie şi le aşeza precum rufele, pe sârmă.

Între timp pregătea groapa pentru afumat, butoiul, făcea un şănţuleţ prin care fumul trebuia să treacă binişor, lent. Când totul era gata, aprindea rumeguş din cel fin, nu talaş, aşeza şuncile în afumătoare, acoperea şi se punea pe supravegheat.

Nu lăsa focul nepăzit, se temea ca vreo scânteie să nu fie luată de vânt, deşi focul aproape că nu se vedea, era un jar înăbuşit şi atât.

Din când în când verifica dacă şuncile încep să se-ngălbenească, dacă muşchiul de porc începe să picure din grăsime.

Casa noastră parcă se-mbogăţea, orice lucru poate fi cumpărat, dar aromele şi senzaţia de bunăstare pe care o dau ceea ce faci în casă sunt fără preţ.

Când totul era gata, lăsa şuncile la răcit, apoi le învelea în hârtie albă şi le punea pe un raft, în beci, la frig şi aer uscat. De abia aşteptam să ne taie fâşiuţe subţiri, le punea apoi pe o farfurioară, ne punea o ceapă în faţă şi borcanul cu muştar, pâine proaspătă şi eram mai mult decât fericiţi.

Slănina conține retinol și scade colesterolul

Ne-am făcut mari şi cu asta, apoi am început să credem că şunca nu e bună pentru sănătate și tradiționalul produs țărănesc a fost pus la zid!

Am aflat însă de curând că nu e deloc aşa. Slănina făcută în casă, cu dragoste și după rețete vechi sau chiar mai noi, fără adaosuri de conservanți, coloranți și arome chimice de fum este un aliment sănătos. Conţine retinol, adică o formă a vitaminei A, un compus antioxidant important pentru vedere şi pentru creşterea oaselor.

Ce mai conţine? Seleniu, calciu, fosfor, potasiu şi o substanţă numită acid arahidonic, o substanță care face parte din grupul Omega 6 care scade, culmea, colesterolul şi ajută la întărirea sistemului imunitar.

Slănina este bună şi pentru inimă, reglează contracţiile şi întăreşte muşchiul inimii, este utilă şi contra inflamaţiilor respiratorii.

Totul e să fie consumată moderat, dar, cu siguranţă, bătrânii noştri aveau dreptate să o pună la loc de cinste în cămară.

Câteva feliuţe, mâncate cu ceapă roșie sau cu usturoi, nu prea des și nici prea mult,  nu pot decât să ne facă bine!

Articol scris de Iuliana Zamfir


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

nineteen − three =