Slow food sau înţelepciunea hranei

Banner Film Experience

slow food 2
Slow food
sau înţelepciunea hranei, a apărut ca o reacţie firească împotriva conceptului ”fast food”. Era anul 1986.

O lume grăbită fusese cucerită rapid de lanţul McDonald, şi nu numai.
Nenumărate localuri înfloriseră peste noapte. Se putea mânca rapid, cu bani puţini, dar prost! Cartofi prăjiţi, hamburgeri, sosuri picante, chifle umflate şi…la drum!

Carlo Petrini –  Italia –  a fost fondatorul unei adevărate revoluţii gastronomice. Pentru prima dată, hrana a devenit înţelepciune! Mod de a gândi în favoarea biodiversităţii! Mod cultural de a sprijini identitatea civilizaţiilor lumii. Practic, se susţinea agricultura micilor producători, a celor care efectiv îşi sapă cu propriile mâini pământul, se sprijinea ideea unei agriculturi biologice, se critica uzul substanţelor chimice.Produsele agricole curate, diverse şi sănătoase urmau să fie gătite…diferit. Pentru că fiecare popor are reţete proprii, gusturi proprii, condimente specifice.Nu trebuia eliminat acest lucru de un universal hamburger.

Proiectul cel mai important a fost întâlnirea internaţională ”Terra Madre”.

În 2006, la a doua ediţie, când conceptele erau deja clare, la Torino s-au întâlnit mii de ţărani, fermieri din toată lumea şi au fost prezenţi nenumăraţi şefi de stat ai lumii.

În jurul pâinii, al cârnaţilor şi al fructelor, s-au legat prietenii şi s-au luat decizii importante pentru viitorul planetei. Datorită necesităţilor legate de consumism, anumite specii de plante dispăreau. De exemplu, cartoful, în mod natural, se dezvoltă în nenumărate varietăţi. Ştiaţi, de pildă, că există o variantă cu coajă neagră ca tăciunele, dar extrem de dulce?! Toate aceste varietăţi ar dispărea dacă nu ar fi protejate de o politică a biodiversităţii. Ţăranii n-ar mai îngrăşa câmpul cu bălegar, ci cu maşini întregi de chimicale. aqui-ahora

A urmat înfiinţarea Universităţii Ştiinţelor Gastronomice, cu sprijinul regiunilor Emilia Romagna şi Piemonte – Italia.
Scopul principal al acestei universităţi este educarea tinerilor spre cultura gastronomică a lumii.
Mişcarea sprijină calitatea hranei, sub orice formă a ei!
Fundaţia apără interesele ţăranilor, ale pescarilor, ale tuturor celor care luptă cu propria lor muncă împotriva unui mod rapid şi inadecvat de hrană.

Pentru că, până la urmă, nimic nu e comparabil cu o farfurie de sarmale, o musaca grecească, o lasagna italiană.

Suntem ceea ce mâncăm!
Eu, una, nu-mi doresc să fiu doar un hamburger!

Articol scris de Liliana Angheluță

 


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

6 Responses

 1. Goleanu Anisoara says:

  Cine vrea sa fie un hamburger?Suntem ceea ce mancam,adica suntem sanatosi daca mancam sanatos.Nu extrapolam, nu vrem sa fim ardei, capsuni sau cine-stie-ce delicatesa de la Mac Donald! vrem sa fim sanatosi si sa mancam normal ,ce-au mancat mosii si stramosii nostri.Si au trait 100 de ani si au murit de batranete!

 2. roman ovidia says:

  Cei care au imbratisat si au devenit fani ai stilului slow, sunt cei care au renuntat la chifla din fast-food in favoarea tocanitei si a ciorbei, a mancarurilor gatite incet, acasa, cu legume si carne adevarata, fara aditivi, care are mereu alt gust (in functie de gustul ingredientelor), care are alta aroma (in functie de ierburile aromate). Slow food pledeaza pentru prajiturile de casa in locul batoanelor de ciocolata, pentru placinte adevarate in locul prajiturelelor din comert.

 3. Goleanu Anisoara says:

  “Suntem ceea ce mancam”- este foarte adevarat,intelepciunea hranei ne ofera posibilitatea de a alege ceea ce e mai bine pentru noi,sa alegem hrana sanatoasa pentru a fi sanatosi.Pare simplu dar, nu e simplu deloc, in conditiile vremurilor actuale cand, ne procuram alimentele din supermarket, cand in piete gasim doar afaceristi fiindca taranii nu mai au loc.De calitatea hranei depinde sanatataea noastra!

 4. Agache Lucica says:

  Lantul MC Donald a cucerit imediat lumea grabita,se putea manca putin si prost cartofi prajiti,sosuri picante,hamburgeri,etc.
  Fondatorul unei adevarate revolutii gastronomice a fost italianul Carlo Petrini. Proiectul cel mai important a fost intinirea internationala-Terra Madre-.
  Infiintarea Universitatii Stiintelor Gastronomice a avut scop principal educarea tinerilor spre cultura gastronomica a lumii.
  Miscarea sprijina calitatea hranei sub orice forma a ei.Pana la urma suntem ceia ce mancam,deci trebuie sa mancam cumpatat si sanatos.

 5. spuma says:

  asa este de 6 ani am schimbat stilul de a minca mai sanatos

 6. Bontas Mihaela (Sofica) says:

  nici eu nu sunt de acord cu hrana de tip fast food, si nu pentru ca ingrasa, ca eu sunt genul de persoana care poate manca oricat fara sa se ingrase, ci pentru ca hrana de tip fast food e o reala bomba calorica pentru organism.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

15 − 3 =