Socul, socata şi darurile naturii

Banner Film Experience

socata Cea mai bună băutură răcoritoare pe care am băut-o în viaţa mea a fost socata!
Eram la nişte bătrânei omenoşi, la ţară! Vară, cald… au scos de undeva o carafă de socată de al cărei gust încă mi-aduc aminte!

Ştiai că este băutură tradiţională românească?! Dar despre proprietăţile florilor de soc ştiai? Eu am aflat de curând.

În primul rând, sunt un diuretic bun şi sunt folosite în cura contra bolilor de rinichi! Datorită faptului că ajută la eliminarea apei în exces din organism, sunt şi un aliat în lupta contra obezităţii. Socata întăreşte sistemul imunitar, ajută sistemul respirator şi reglează tulburările cardiace. Puternic antioxidantă, datorită concentraţiei mari de vitamină C, această băutură este anti-inflamatoare şi ajută la scăderea febrei.

Socul şi toate preparatele sale – la unele se folosesc flori, la altele fructe sau chiar scoarţa – era cunoscut încă din antichitate pentru importanţa sa! Noi îl redescoperim acum!

Iată reţeta socatei:

 • 12 flori de soc;
 • 500 gr miere de albine  – sau 1 kg de zahăr – dar numai dacă nu ai miere!;
 • 3 lămâi;
 • 25 gr de drojdie;
 • 10 litri apă.

Se pun florile, mierea, drojdia şi lămâile stoarse – cu tot cu coajă – într-un borcan de sticlă, se opăreşte totul cu puţină apă clocotită, se amestecă şi se lasă până a doua zi. Apoi se adaugă restul de apă, se aşează borcanul la un loc luminos şi se amestecă aşa, lejer, de două ori pe zi. În câteva zile, amestecul va termina procesul de fermentaţie şi va deveni o băutură minunată.

Se trage la sticle şi se păstrează la loc răcoros.

Asta-i tot!
Simplu, nu?!
Socul e un dar al naturii, iar socata e modul în care noi ştim să mulţumim pentru acest dar!

Articol scris de Liliana Angheluță/foto Nicola d’Alessio


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

5 Responses

 1. Aghinitei Maria says:

  Si eu fac socata:este usor de facut, are un gust si un parfum minunat, este lo bautura traditionala si are efecte terapeutice: este diuretica , este folosita în cura contra bolilor de rinichi,ajută la eliminarea apei în exces din organism, fiind un aliat în lupta contra obezităţii, întăreşte sistemul imunitar, ajută sistemul respirator, reglează tulburările cardiace,este puternic antioxidantă, anti-inflamatoare şi ajută la scăderea febrei. Toate motivele sa facem si sa bem socata!

 2. Goleanu Anisoara says:

  Fac si eu socata si e foarte buna. E acidulata, racoroasa,tine bine e sete. Pe langa faptul ca are multe proprietati terapeutice,iata ca poate fi preparata in asa fel icat sa o savuram cu placere pe canicula.Am incercat sa o si usuc ,pentru a face socata si alta data dar,s-a innegrit si nu mi-a placut cum arata.Socata, insa, este de toata lauda, merita incercat!

 3. Ana Prisacaru says:

  Multumim pentru reteta de socata! Au trecut foarte multi ani de cand nu am mai facut.Pe vremea vechiului regim faceam cu regularitate acesta socata. O savuram cu multa placere. Acum, m-am lenevit cred, ca alta scuza nu am.

 4. Aghinitei Maria says:

  Socata este f. gustoasa, o prepar si eu.Ceaiul de soc e bun pt. eliminarea apei retinuta in tesuturi si pt. raceala. Consumati, acum este timpul socului!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

two × one =