Dacă te-ai hotărât să folosești mai multe semințe și boabe în meniul tău, foarte bine faci! Trebuie să reții că în timp ce cerealele sunt furnizoare de carbohidrați pseudocerealele sunt furnizoare de proteine.
Foarte mulți vegani sau raw-vegani – tendință pe care n-o încurajăm – folosesc pseudocerealele pentru a substitui, într-un fel, carnea.
Dacă ai aflat cât de sănătoase sunt hrișca, meiul, amaranthul, quinoa sau chia, cunoscute sub denumirea generică de pseudocereale, află că ele sunt o categorie de plante care nu conțin glutenul, atât de blamat. Deci le poți da fără grijă chiar și bebelușului tău după ce a început etapa de diversificare, mai ales dacă vrei să-i asiguri un meniu variat, sub formă de terciuri.
Înainte de a le fierbe sunt necesare mici preparative, indiferent pentru care pseudocereală optezi.
Iată care sunt acestea:
- Se spală bine sub jet de apă rece, într-o strecurătoare din material plastic extrem de fină, ca să nu riști să pierzi bobițele mărunte prin chiuvetă. Această operațiune îndepărtează antinutrienții de la suprafața boabelor, care pot îngreuna digestia. Dacă o ignori, vei împiedica absorbția de minerale pe care pseudocerealele le conțin din plin;
- Lasă-le la înmuiat sau fermentat timp de câteva ore, înainte de fierberea propriu-zisă. Este o etapă care ajută organismul să absoarbă mai bine nutrienții pe care le conțin. Ca să fermenteze, pune-le în apă călduță cu o zeama de la o jumătate de lămâie sau te poți folosi de două trei linguri de iaurt ori chefir;
- Fierbe-le în apa în care au fermentat.
Articol scris de Iuliana Zamfir