Ştiţi cine şi când a scris Biblia?

Banner Film Experience

bibliaE cartea cea mai faimoasă din lume, tradusă în 2500 de limbi din cele 3000 existente, tipărită în milioane de exemplare şi singura care reuşeşte cu adevărat să schimbe viaţa şi modul de gândire al celor care o citesc.

Dar cine a scris-o? Când a fost publicată? Cum de se găseşte în atâtea case din lume, cu toate că are o vechime impresionantă?

Biblia e formată din 73 de texte diferite, aparţinând a peste 40 de persoane, texte scrise într-un arc de timp de mai bine de 1500 ani. Textele cele mai vechi sunt din 1500 î.e.n. iar cele mai apropiate de noi din secolul I e.n.

E scrisă în trei limbi, în ebraică, aramaică şi greacă, în locuri diferite şi situaţii dramatice, dar are un sens unic şi un conţinut linear, armonios.

Vechiul Testament este o fuziune de teste despre geneza lumii, despre poporul evreu, despre eroii săi şi despre profeţi, primele versiuni datează din preajma secolului VII î.e.n.cine-si-cand-a-scris-biblia

În 1947 au fost descoperite Manuscrisele de la Marea Moartă, ascunse în grotele din Qumran, iar în Cisiordania de azi, sunt mai bine de 40.000 de documente scrise pe pergament sau papirus.

Descoperirea a demonstrat autenticitatea Vechiului Testament, în jur de 500 de texte făceau deja parte din acesta.

Noul Testament e format din patru Evanghelii scrise de apostolii Luca, Marcu, Matei şi Ioan şi descriu viaţa lui Isus, miracolele pe care le-a făcut, învăţăturile sale către omenire, patimile şi Învierea.

Primii paşi pentru a decide care puteau fi manuscrisele demne de a fi inserate printre textele sfinte, au fost făcuţi în secolul II e.n., iar în secolul IV e.n s-a format prima Biblia care conţinea ambele Testamente.

Prima ediţie tipărită ne-a fost dăruită de Gutenberg, în secolul XV şi la ora actuală încă sunt în muzeele lumii câteva exemplare. De atunci au fost tipărite milioane şi milioane de exemplare pentru că Biblia e o carte diferită de celelalte, chiar şi prin truda cu care a fost întocmită pentru a transmite de-a lungul veacurilor ideea dragostei de aproape care reuşeşte să învingă totul, inclusiv moartea.

Articol scris de Andrada Iulia Constantinescu

 


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

seventeen − fifteen =