Este o reţetă tradiţională din Toscana, Italia, o mâncare pe care o făceau odinioară ţăranii şi astăzi o prepară cei care încep să realizeze că e mai gustos şi sănătos să găteşti simplu, cu ingrediente naturale.
În primul rând să precizăm că în Italia, ceea ce noi numim supă este, de fapt, un fel de cremă groasă, fără prea mult lichid.
Supele noastre clare, cu fidea, le-ar părea apă chioară, la ei totul este foarte concentrat.
Ingredientele pentru supa de pâine
Doi morcovi, trei cartofi, o jumătate de varză albă, două mâini de varză neagră – este doar de un verde mai închis, în cazul în care nu găsiţi, puteţi folosi un sfert de varză roşie – o mână de spanac, 600 grame fasole boabe fiartă în prealabil, bulion sau suc de roşii, o ceapă, ţelină rădăcină, pătrunjel, doi căţei de usturoi, sare, piper şi felii de pâine uscată. Pâinea trebuie să fie fără sare, se va condimenta din supă şi cu puţin miez, adică nu foarte înaltă.
Modul de preparare este simplu, numai că aveţi nevoie de o oală încăpătoare şi de puţină răbdare.
Puteţi folosi un ceaun, focul va fi lent şi e bine să nu se prindă mâncarea.
Se va proceda în felul următor:
- se curăţă şi se taie ceapa, morcovul, ţelina şi usturoiul, se călesc în jumătate pahar ulei de măsline;
- se adaugă varza albă şi neagră, tăiate grosolan, se pune capacul deasupra şi, la foc lent, veţi vedea cum toată verdeaţa asta “se topeşte”, adică scade pentru a lăsa loc celorlalte ingrediente;
- când verdeţurile s-au înmuiat, se adaugă cartofii, spanacul şi fasolea fiartă şi frulată ca o cremă;
- se fierbe totul într-un litru de apă, să sărează şi pipărează după gust;
- fiertura e gata după o oră de foc lent, cu capac;
- se pregătesc farfuriile adânci, de preferat ciotole din lut, se aşează felii de pâine pe fundul lor şi se toarnă din supă deasupra, iar pâine, iarăşi supă, în straturi.
Supa de pâine e mai bună dacă o pregătiţi cu o zi înainte, aromele şi gusturile au timp să se întrepătrundă.
Articol scris de Iuliana Zamfir