Cum în ultimul timp a bântuit o gripă rebelă care a venit cu multe manifestări de răceală, dureri de cap, dureri în gât, strănut și chiar complicații pulmonare, am mers la nutriționist să-l întrebăm cu ce ne putem hrăni pentru a preveni răceala sau gripa, iar dacă suntem deja bolnavi, să aflăm cum putem ajuta cu alimentație adecvată procesul de recuperare.
Supa grasă de găină cu tăiței, excelent remediu alimentar împotriva răcelilor și gripei
Nutriționista Eviana Trandafir ne răspunde:
”M-aș mira ca răspunsul la aceasta întrebare să nu fie deja cunoscut, pentru că a fost dintotdeauna remediul numărul 1 în tratarea la domiciliu a gripelor și răcelilor cu toată cohorta de simptome neplăcute care apar.
Și cu rezultat! Supa de găină grasă cu tăiței de casă! Pe lângă ceea ce ne prescrie medicul atunci când este cazul, alimentele bogate în elemente nutritive pot și ele completa schema de îngrijire. Din acest punct de vedere, să știți că supa de găină cu tăiței de casă încă nu a fost detronată. Cum apar primele simptome, cum arunci o găină întreagă în oală, cu tot cu gât și aripi și gheare, o fierbi bine cu legume și zarzavaturi, strecori zeama și adaugi tăiței de casă. Mănânci această supă de câteva ori pe zi, de fiecare dată când ți-e foame. Această zeamă, pe lângă faptul că este gustoasă are proprietăți antiinflamatoare, calmează gâtul iritat și mai ales deblochează căile nazale, favorizând eliminarea secrețiilor. Nu doar că te hidratează ceea ce este extrem de important la răceală și gripă, dar hrănește bine și dă o stare extraordinară de confort bolnavului.
Neapărat la această supă se adaugă tăiței, dar în nici un caz cumpărați! Îi faceți pe loc, dacă aveți un ou și puțină făină. Gustul tăiețeilor în supa de găină care a fiert îndelung este excelent și cred că-l avem toți în memoria noastră ca fiind gustul supei de acasă!– concluzionează nutriționistul.
Cum prepari tăiețeii de casă
Pentru rețeta de tăiței de casă ne-am adresat specialiștilor Aviputna, ferma care deține brandul pentru o alimentație sănătoasă ”Din Ogradă”:
”Tăiețeii de casă în supele gustoase de pasăre sunt preferatele copiilor, și știm cu toții cât e de greu să-i determinăm să le placă mâncarea sănătoasă. Îi amuză că sunt subțiri și lungi și frumusețea este că, atâta vreme cât îi facem manual, putem să le dăm orice dimensiune sau formă dorim, poate chiar una sugerată de copiii noștri.
Pentru o porție bună de tăiței nu aveți nevoie decât de un ou de calitate, proaspăt și făină.
Se cerne făina într-un castron, cam 100-150 de grame, se pune un vârf de sare, se face o gaură la mijloc și se adaugă oul. Mai întâi se amestecă ușor cu o lingură, mai apoi, după ce se înglobează făina, se frământă cu mâna, la fel cum procedăm atunci când avem de-a face cu orice aluat.
Se întinde cu sucitorul până se obține o foaie subțire. Aceasta se presară cu făină apoi se rulează strâns și se taie în fâșii extrem de subțiri sau mai late, după preferință. Apoi se lasă pe un fund de lemn să se usuce. Nu trebuie decât să-i adăugăm în supă la finalul fierberii, iar gustul se va îmbogăți pe măsură, mai ales după ce vom asezona așa cum dorim.”
Vrei să afli și alte rețete pe bază de ouă? Vezi aici 10 feluri în care se mănâncă ouăle în jurul lumii.
Interviu realizat de Adriana Caranfil