Tacâmuri preferate când mănânci? Vezi ce spun psihologii despre asta

Banner Film Experience

Dacă la o masă oarecare se folosesc tacâmuri de calitate superioară, chiar dacă felurile de mâncare nu sunt spectaculoase, crește interesul pentru ceea ce e în farfurie.

În general acestea cântăresc de aproximativ trei ori mai mult decât tacâmurile de calitate inferioară.

Invers, dacă tacâmurile sunt fabricate din materiale modeste, în general mai ușoare – de genul celor folosite în cantinele muncitorești – apetitul scade corespunzător.

Noile cercetări din științele psihologice pun în evidență faptul că mâncatul este un act multisenzorial în care contează nu doar alimentele și modul în care sunt preparate, ci întreg ansamblul. Tacâmurile au importanța lor după cum arată studiile efectuate pe un grup consistent de subiecți.

Pe lângă greutatea tacâmului în sine, contează cât de bine arată, cum îl simți în mână, designul și ergonomia contribuind la preferința noastră pentru folosirea respectivului obiect.

Studiul pune în evidență faptul că atunci când se fac eforturi ca o masă să fie frumos aranjată,  crește valoarea experienței. Oamenii tind să considere că un prânz servit cu tacâmuri de bună calitate este mai delicios decât același prânz prezentat modest, eventual pe farfurii de plastic,  modă care tinde să cuprindă întreaga lume.  Americanii sunt cei care au dat tonul acestei simplități practice, dar lipsite de stil.

Restaurantele care servesc felurile de mâncare cu tacâmuri superioare au înregistrat o creștere a încasărilor, mesenii fiind gata să plătească și cu 15% mai mult pentru plăcerea estetică și senzitivă.

Rezultatele acestui interesant studiu folosesc celor care vor să-și înfrumusețeze viața de zi cu zi, dar mai ales restaurantelor din întreaga lume care concurează în a oferi o experiență cât mai plăcută clienților lor.

Articol scris de Ada Chiriță

 

 


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

2 Responses

  1. (puiu) barbalata mirela says:

    Sunt de acord si nu prea. Degeaba am masa frumos aranjate si tacamuri de calitate daca mancarea nu e buna. Si la restaurant la fel.
    Eu cred ca am ajuns sa avem prea multe pretentii. Femeile de la tara nu iti pun pe masa tacamuri de firma dar mancarea e mnunata.

  2. Goleanu Anisoara says:

    Mancam in ambalaje de plastic,folosim servetele de hartie, bautura se serveste in pahare de plastic sau peturi,fetele de masa sunt din plastic,mai ramane sa mancam si alimente de plastic…si nici nu suntem departe!E normal ca mancarea sa nu fie la fel de gustoasa precum cea de altadata!E mai simplu, nu mai spalam vase,fetele de masa se spala usor, cu apa rece dar, pierdem mult din placerea de a manca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

twenty + 7 =