Tangou pentru Lisandra de Hélène Grémillon – o nouă revelație literară

Banner Film Experience

lisandra1Pot spune fără să greșesc, că demult n-am mai lecturat o carte care să mă țină cu sufletul la gură pentru a-i afla deznodământul, chiar dacă nu este nici roman de aventuri nici carte polițistă, deși împrumută din stilul și arta amândurora de a construi suspansul.

Este talentul acestei tinere scriitoare de a suprapune și interpune atât de intim încât par de nedezlipit, staturi peste straturi de istorie politică și tragedie personală, peste acest tort așezându-se ca o glazură eternele întrebări despre dragoste, moarte, trădare, cuplu, destin.

Este o abordare ce stârnește un interes ascuțit pentru lecturarea cărții. Drama prin care a trecut Argentina în 1987 când s-a produs fenomenul Plaza de Mayo din cauza acțiunilor Juntei Militare, când mame disperate care-și pierduseră copiii își trăiau suferința și durerea otrăvindu-se nu doar pe sine ci și pe cei apropiați, este ceea ce te face să reîntorci și să mai citești pe furate iar și iar câteva pagini.

Înțeleg de ce Hélène Grémillon, a dat lovitura cu primul ei roman ’’Confidentul’’, tradus deja în zeci de limbi și devenit rapid best-seller mondial: pentru arta de a sparge o oglindă uriașă în mii de bucăți, în apa cărora oricine își poate recunoaște obsesiile, iluziile, proiecțiile.

Ne fericește cu această carte editura Humanitas fiction, care-o alătură altor capodopere din colecția Raftul Denisei. Poți citi câteva pagini aici sau poți cumpăra cartea de aici

Articol scris de Adriana Caranfil


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × 3 =