Lămâia este importantă pentru sănătate pentru simplul motiv că este plină de vitamine, minerale și uleiuri volatile.
Lămâia este unul din cei mai buni aliați în lupta organismului cu boli ușoare sau grave printre care: afecţiuni hepatice şi biliare, scorbutul, zona zoster, melena şi diverse inflamaţii interne, afecţiunile cardiace, renale, hepatice, circulatorii, gută, ascita, tuberculoză, reumatism, migrenă.
Elena Popa, consultantul medical al AQUI AHORA cu competențe în nutriție și fitoterapie precizează că ’’apa cu suc de lămâie este un foarte bun detoxifiant pentru organism, întrucât se asimilează ușor și stimulează metabolismul. Încearcă sa-ți formezi un obicei de a consuma constant sucul de lămâie, daca vrei să beneficiezi de menținerea sănătății’’.
Îți recomandăm să faci 4-5 cure pe an, în care timp de 7-10 zile să bei dimineața pe stomacul gol, sucul de la o lămâie sau o jumătate de lămâie, dizolvat într-un pahar cu apă caldă, la temperatura corpului. Bea-o încet, cu sorbituri mici, timp de 10-15 minute, imediat după trezire și dupa spălarea atentă a dinților, limbii și părții interioare a obrajilor. Te asigur că vei beneficia de alt tonus pentru ziua care începe și o stare de bine care o să-ți susțină efortul de peste zi’’.
Beneficiile apei cu lămâie sunt nenumărate, dar reține două dintre cele mai ușor de obținut:
- are rol în metabolismul calciului și regleaza nivelul de cardohidrati din sânge;
- revigorează ficatul și-i reface capacitatea enzimatică, sucul întărind chiar și imunitatea bolnavului hepatic.
Depășește cliseele care spun că deoarece gustul fructului este acid, fructele sunt nefaste pentru sănătate. Dimpotrivă, lămâia este un remineralizant, fluidizează sângele prea vâscos și reface organismul epuizat de stres sau oboseala zilnică.
Elena Popa ne dă și un pont pentru frumusețea pielii ‚’’ taie coaja lamâilor stoarse folosite în cura descrisa mai sus în bucățele mici, pune-le într-un borcan, adaugă două linguri de miere şi pune amestecul la frigider, la macerat, vreme de 3-4 zile. Vei obține un extract de lămâie perfect pentru a fi folosit în apa de baie, deoarece îndepărteză celulele moarte de la suprafața pielii. În plus o hidratează, parfumează și tonifiază. Câte o lingură din acest amestec, poate fi folosit amestecat cu apă minerală sau fiartă, sub formă de ceai și în timpul zilei.’’
Inutil să adaugăm că înainte de orice folosire, lâmâile se spală insistent pentru a le fi îndepărtate cerurile pulverizate de comercianți în scopul unei mai bune conservări. Pentru a obține cât mai multă zeamă din acest fruct, cumpără exemplarele mici, lucioase și netede. Cele cu porii mari sunt seci și fibroase.
Folosește lămâia și în salate pentru a înlocui oțetul alimentar obișnuit, care este un non-aliment.
Articol realizat de Adriana Caranfil