Terciul de ovăz scade colesterolul cu 10%! Află cum îl pregătești

Banner Film Experience

terci-de-ovaz-colesterolOamenilor le este frică de faptul că dacă urmează o dietă pentru scăderea colesterolului trebuie să renunțe la gust și să aleagă numai alimente fade. Atrag atenția că lucrurile nu stau deloc așa,  remarcă cercetător Ștefan Manea, omul în viață cu cele mai multe invenții din Europa.

Dacă mâncarea din farfuria ta este sănătoasă dar nu are nici un gust, se datorează faptului că există multe prejudecăți care ne împiedică să privim dincolo de vârful nasului și să ne împiedică să aducem prin diverse combinații și asocieri sănătoase mai multă plăcere culinară – punctează acesta. 

Foarte multe persoane citind articolul Colesterolul, o minciună cât planeta. Află ce se ascunde în spatele acestui mit ne-au solicitat exemple de mâncăruri care scad colesterolul.  În articolul de față aș vrea să aduc un asemenea element și să povestesc despre calitățile extraordinare ale terciului de ovăz, o mâncare deloc fadă cum mulți își imaginează, dacă o pregătești cu un pic de imaginație.

Regret foarte mult că ovăzul prezent omniprezent în hrana animalelor este foarte puțin respectat ca hrană umană. Terciul de ovăz a fost timp de secole mâncarea de bază a englezilor, astăzi devenind doar o alternativă mai rar utilizată pentru micul dejun continental hipercaloric și hiperproteic. Britanicii se confruntă cu o epidemie de obezitate și doresc să lepede kilograme, să scadă colesterolul și să rezolve diverse alte probleme de sănătate. Deoarece studiile au readus în atenție proprietățile ovăzului, acesta a redevenit o opțiune pentru hrana zilnică. Și cum să nu devină, când această mâncare cu o aparență atât de banală reduce stresul oxidativ, reglează tensiunea, este minunată pentru tranzitul intestinal, reduce riscul de diabet pentru că reglează nivelul de zahăr din sânge, dar mai ales reduce nivelul de colesterol? – punctează acesta cu aplomb.

Cum se explică reducerea colesterolului prin consumul terciului de ovăz?

Ei bine – își continuă Ștefan Manea pledoaria – ovăzul conține o polizaharidă numit beta-glucan, cu niște proprietăți uimitoare descoperite recent,  care și-au dovedit eficiența în leucemie și în cancerul de sân și chiar în tratamentul SIDA. Studiile făcute pe mase mari de voluntari au arătat că se obțin aceleași rezultate ca și când s-ar lua statine. Un consum de doar 3 grame de beta-glucan pe zi scade colesterolul cu 5 până la 10 procente în decurs de 3 luni de zile, în condițiile în care se mănâncă zilnic 75 de grame de ovăz zilnic. Asta în condițiile în care se respectă o dieta generală de scădere a colesterolului, desigur.

Într-un simplu bol de terci avem fibre vâscoase bogate  în beta-glucanul de care v-am vorbit, element care acționează extrem de eficient, imediat după ingerare. Deci, pe de o parte vei avea o masă sățioasă, pe de alta principii nutritive care contribuie la menținerea supleței vaselor de sânge și a sănătății vasculare. Cunoașteți vreun medicament mai ieftin de atât?

Cum prepari terciul de ovaz?

Mai simplu nu se poate! Ovăzul nu are un gust anume, ci ia gustul legumelor pe care le întrebuințezi. Așa că cel mai bine ar fi să folosești ce-ți place ție și familiei tale.

Iată una dintre modalitățile de a-i da gust și o bogăție nemaipomenită de fibre și principii nutritive:

Tai o ceapă mică roșie, câteva tije de țelină și un morcov în pătrate mici, le tragi puțin prin ulei de măsline, adaugi apă și cterci-de-ovaz-scade-colesterolulând fierbe se adaugă în ploaie fulgii de ovăz. Amesteci repede cu telul evitând să se lipească, adaugi sare și condimentele care îți plac și asta e tot! Trebuie să aibă consistența unei supe mai groase. Este o mâncare de seară perfectă!

Dacă vrei să-l consumi la micul dejun, fierbi fulgii în apă timp de 2-3 minute maximum, adaugi puțină sare, iar la servire pui o mână de nuci românești pisate mare într-un  mojar și câteva picături de miere deasupra.

Dar fiecare este liber să le prepare pe cât îl lasă imaginația! – accentuează zâmbind interlocutorul nostru, numai nu luați din supermarket decât variantele neîndulcite, fără aditivi și conservanți. Nu trebuie să vă faceți probleme, veți găsi fulgi de ovăz în foarte multe magazine generaliste și mai ales în cele specializate pe hrană sănătoasă.

Întrucât foarte multă lume mi s-a adresat cu solicitarea de a vorbi mai mult și mai des despre colesterol și de a aduce mai multe sfaturi de viață sănătoasă, promit că am să fac acest lucru prin intermediul dumneavoastră. Într-un interviu viitor vă voi spune exact ce alte alimente scad colesterolul și previn bolile care fac actualmente ravagii în România și în lume – promite interlocutorul nostru.

Dorești mai multe informații despre colesterol? Accesează-le din articole precum Colesterolul, o minciună cât planeta. Vezi ce se ascunde în spatele acestui mit! pe care-l poți citi dând click aici  sau Oul, în fruntea alimentelor care scad colesterolul, pe care-l poți citi aici.

Articol scris de Adriana Caranfil


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

1 Response

  1. Iancu Lubita says:

    Foarte interesant si daca se poate sa ne prezentati si alte retete pentru colesterol;multumesc si o zi buna!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

one × 3 =