The Butler – Majordomul – film

Banner Film Experience

The Butler

8 familii prezidențiale. Atâtea a slujit cu devotament de-a lungul vieții sale, majordomul de culoare, Cecil Gaines. Iată pretextul cel mai bun, pentru a pune laolaltă evenimente importante din istoria SUA, în producția cu multe nominalizări la premii, “The butler”.

Tată grijuliu și vag autoritar, dar decepționat de orientarea politică a unui dintre fii săi, Cecil jucat de Forest Whitaker face un rol foarte convingător. Există în acest film câteva trimiteri clare la “Rămășițele zilei”. Ne referim la scenele în care majordomului i se cerea, un pic batjocoritor, să-și exprime opiniile politice, așa cum odinioară Anthony Hopkins era invitat s-o facă. Nu ești foarte sigur dacă impasibilitatea lui Cecil ascunde o genă a supunerii, aspect sugerat în film (și pe care Tarantino îl spune în gura mare în “Django dezlănțuit”, serial care e de văzut)), sau înăbușă, cu discreția rasei sale, amărăciunea și tristețea generațiilor care l-au precedat. Sau poate, Cecil nu face altceva decât să pună în practică un sfat învățat mai demult și anume că orice afro-american care vrea sムsupraviețuiascムîntr-o lume dominată de albi, trebuie sムaibムdouムfețe.

Oprah reușește și ea să dea un contur personal partiturii sale, și face de la început până la sfârșit un rol credibil și adecvat. Ea nu se află nici pe departe în primul sau film și poate că v-o amintiți din Colour Purple – Culoarea purpurie, a lui Spielberg. Succesul prezenței sale în film este asigurat oricum de uriașa notorietate pe care o administrează priceput și care a făcut din ea cea mai bogată femeie din show-biz-ul mondial.

Filmele americane despre rasism nu sunt scutite de o oarecare teatralitate ori exagerări vădite sau chiar o abordare brutal de sinceră cum ne-a fost dat s-o vedem pe cea proiectată de excentticul Tarantino în Django dezlănțuit.

“The Butler” evoluează însă într-o notă mai rafinată și livrează durerea și frustrarea personajelor într-o doză suportabilă emoțional de către spectatori.

Notă: din film putea lipsi, fără să fie afectata povestea, ușoara tușă propagandistică ridicată în treacăt lui Obama, care, în opinia mea, arată strident în context.

Articol scris de Adriana Caranfil


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

7 Responses

 1. Goleanu Anisoara says:

  Oprah a reusit in multe domenii.O femeie desteapta, talentata,perseverenta,de la care avem ce invata multe. Un exemplu bun de reusita in viata!

 2. kamy kamytza says:

  Moartea tragică a tatălui său îl determină să fugă de pe plantaţie, în căutarea unei vieţi mai bune. După o primă şansă extraordinară de a obţine o slujbă la un hotel de elită din Washington,norocul îi surâde a doua oară când este remarcat de un angajat din administraţia Casei Albe, care îi oferă un post de majordom.

 3. Aghinitei Maria says:

  Filmul The Butler-Majordomul, este interesant sa afli cum Cecil Gain a slujit 8 familii prezidentiale din SUA. Nu am vazut filmul, dar am sa-l vizionez, facand abstactie de remarcile laudative la adresa actulalului presedinte SUA.

 4. Goleanu Anisoara says:

  Am urmarit cu atetie in filmele americane situatia negrilor si am observat ca nu prea se amesteca cu albii,nici in viata personala si nici in societate..Daca sunt filme cu negri,albii sunt doar personaje secundare si invers.Arareori vad negri si albi laolalta si ma bucur ca s-a eliminat rasismul.Dupa cum se spune si in “The Butler”,negrii invata de mici sa supravietuiasca intr-o lume in care, uneori, nu sunt acceptati din cauza culorii pielii lor.Filmul aduce in fata doua persoane celebre, Oprah si Obama,care, negri fiind, nu numai ca au supravietuit dar, au reusit sa se impuna ,sa fie cu un pas inaintea albilor.Oamenii sunt egali indiferent de culoarea pielii lor!

 5. Agache Lucica says:

  The Butler evolueaza intr-o nota rafinata si livreaza durerea si frustrarea personajelor intr-o doza suportabila emotional de catre spectatori.

 6. Lupu Nicoleta says:

  Nu am vazut filmul ,suna interesant

 7. Bontas Mihaela (Sofica) says:

  un film foarte bun. l-am vazut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

17 − 2 =