Tinerii daci ai României – o lecție de verticalitate ce merită aplaudată!

Banner Film Experience

mandra Omnis Barbaria

mandra Omnis Barbaria

Sunt tineri…dar au mai bine de 2.000 de ani!

Omnis Barbaria, asociaţie culturală din Satu Mare, este, de fapt, un grup de prieteni care împărtăşesc aceeaşi pasiune: dragostea pentru daci!

Atâta timp cât niște tineri frumoşi ca ei își dedică timpul şi munca României, nu e totul pierdut!

Cine sunt ei și ce fac?

Tinerii din Omnis Barbaria fac reconstituiri istorice ale modului de viaţă dac. Practic, scot la iveală datini, obiceiuri, tehnici de prelucrare a fierului, a pielii, a materialelor textile.

Omnis Barbaria face arheologia experimentală, adică recrează mediul istoric și ne aduc în faţa ochilor viaţa civilă şi militară a dacilor! Membrii şi colaboratorii acestui grup sunt din multe judeţe  – Sălaj, Maramureş, Cluj, Satu Mare, Piatra Neamţ.   Cu atât mai lăudabil este efortul lor de a lucra împreună, cu cât sunt mairisipiți în diverse județe din țară!

În şcoli, în muzee, fac adevărate lecţii de istorie vie! Între timp, cercetează şi aplică ceea ce reuşesc să afle din puţinele surse: îşi confecţionează singuri costumele, armele, statuetele, obiectele de podoabă.

I-am întâlnit la Roma, cu mândrie şi emoţie, când pe  21 aprilie, în fiecare an, Roma îşi sărbătoreşte naşterea sa ca centru al culturii şi civilizaţiei lumii. Este o zi în care reînvie gloria Imperiului Roman. Turişti din toată lumea privesc cu uimire parada istorică ce se desfăşoară pe o rază de câţiva km în jurul marelui Coloseum.

Prin faţa ochilor defilează legiuni romane, senatori în lungi mantii albe, dansatoare cu tamburine, războinici fioroşi, recompunând prin gesturi și spectacol o întreagă epocă.

Şi dacii noştri! I-am recunoscut după capul de lup, semn al curajului acestui neam și al afirmarii cu putere a identității noastre!

Sunt iubiţi dacii! Am fost mândră să văd cum îi aplaudă lumea, cum se apropiau mai mult de ei! Oamenii ştiu că dacii au fost un popor dârz, unit, ferm, unul dintre puţinele popoare care au opus lungă rezistenţă în faţa romanilor!

Impactul cultural al prezenţei lor la aceste manifestări este uriaş! Se dezvăluie multora că România e o ţară cu o istorie milenară, cu rădăcini adânci şi profundă demnitate! Oameni din toată lumea ştiu că dacii merită să fie respectaţi!

Noi mai ştim…?!

Ardeleanu Marius, Brânzanic Adrian, Săsăran Vlad, Mugur Pop, Cuibus Lucian, Seucan Adrian, Cosofreţ Ionuţ, Bandici Răzvan, Bonta Tudor, Bandici Sebastian, Marchis Oana şi Teletin Cătălin. Toți acești daci mândri și fumoși, ne aduc aminte!

Să-i aplaudăm! Pentru că ne oferă o lecţie de verticalitate!

Măreaţă!

Articol scris de Liliana Angheluță/foto Nicola d’Alessio/ urmărește aici o galerie de imagini Omnis Barbaria


 


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

7 Responses

 1. Asociatia Culturala Omnis Barbaria says:

  Va multumim din suflet pentru cuvintele frumoase si pentru felul in care apreciati actiunile noastre. Daca am reusit sa aducem un strop de mandrie in sufletele romanilor prezenti sau daca am reusit sa starnim admiratia celorlalti turisti care ne-au vazut, putem spune cu adevarat ca eforturile noastre nu sunt in zadar.

  • adriana.caranfil says:

   Noi va multumim ca printr-un efot extraordinar, reusiti sa recompuneti fragmente de istorie si de mandrie nationala. Tineti-ne la curent si cu actiunile voastre viitoare!

 2. Paul Cheptea says:

  Am de facut o precizare importanta : Mugur Pop este membru al Asociatiei Terra Dacica Arterna din Cluj Napoca ( reenactor dac). Tudor Bonta este membru voluntar al Asociatiei Terra Dacica Aeterna din Cluj Napoca.( reenactor roman ). Bandici Razvan este membru voluntar al Asociatiei Terra Daccica Aeterna din Cluj Napoca ( reenactor roman). Nici unul nu este membru al Asociatiei Omnis Barbaria. Omnis Barbaria a eludat sa va specifice acest lucru, laudandu-se in postari pe facebook si in panoplia foto a evenimentului de la Roma cu trei reenactori care nu fac parte din acest grup. Pentru o informare corecta cred ca trebuie sa faceti o rectificare in articolul d-vs.
  Terra Dacica Aeterna – Cluj Napoca

  • Liliana Angheluta says:

   Domnule Paul Cheptea…Omnis Barbaria nu a eludat şi nu a greşit cu nimic. Dimpotrivă, mi s-a spus că unii dintre cei prezenţi sunt colaboratori. Eu am vrut doar numele celor pe care i-am cunoscut la această manifestare…Mă bucur în schimb să aflu despre asociaţia Terra Dacica Aeterna…şi despre efortul pe care-l faceţi cu toţii pentru a menţine vie istoria dacilor.
   Cu respect pentru munca şi dăruirea tuturor, Liliana!

  • Adrian Branzanic says:

   Domnule Cheptea, ati uitat sa precizati ca eu sunt membru al Societatii Romane de Chimie. Caci, intr-adevar, Societatea Romana de Chimie mi-a platit drumul la Roma si merita a fi mentionata, la fel cum asociatia terra dacica si-a trimis “membrii” voluntari la Roma.

  • Dana Dielleina says:

   Dragă Paul, în calitate de fost membru al asociației pe care o tot numești în comentariul tău, țin să menționez că niciodată nu a fost vorba de un „contract” exclusivist. Altfel spus, un membru Terra Dacica Aeterna poate activa în alte asociații în timpul liber, ca membru sau ca voluntar. E vorba pasiune pentru reenactment, nu obsesie bolnăvicioasă. Calmează-te un pic. Nici unul din membrii Terra Dacica Aeterna nu e proprietate privată; sunt oameni, deci sunt liberi să se plimbe nestingheriți prin lume. Seară frumoasă!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 + five =