Venerat de druizi, cunoscut şi folosit de greci şi romani pentru puterea sa vindecătoare, trifoiul este cel mai puternic aliat al doamnelor în menopauză.
Creşte mai peste tot şi, în mod normal, este furaj pentru animale şi talisman aducător de noroc dacă se găseşte planta cu patru frunzuliţe.
Nu multă lume ştie cât este de folositor organismului nostru şi că se poate consuma crud, adăugat în salate.
Trifoiul – cel mai puternic fitoestrogen natural
Trifoiul este cel mai puternic fitoestrogen natural, din el se extrag hormonii naturali, în special estrogeni, capabili să încetinească învechirea mucoaselor şi a pielii.
Este o sursă importantă de calciu, crom, magneziu, fosfor, potasiu, vitamine A, B 12, E şi K. Conţine minerale necesare corpului nostru şi ajută la întărirea sistemului osos, prevenind osteoporoza.
De asemenea, conţine cantităţi mici de cumarine, substanţe care menţin fluiditatea sângelui şi ajută astfel circulaţia, reducând posibilitatea formării de tromboze sau vene varicoase.
O mână de trifoi adăugată în salate micşorează colesterolul rău şi este de ajutor inimii, îndepărtând riscul producerii unui infarct.
Dar ceea ce este mai important la trifoi este prezenţa isoflavonilor, substanţe care determină creşterea estrogenilor în corp şi au două funcţii importante:
- sunt utili femeilor care vor să aibă copii, măresc fertilitatea, prezenţa masivă a estrogenilor fiind decisivă;
- sunt de mare ajutor în perioada menopauzei, micşorează dereglările organismului, inclusiv depresia, nervozitatea şi bufeurile de căldură.
Florile de trifoi roşu sunt şi ele importante, infuziile fiind de folos în tratarea tusei și a circulaţiei periferice deficitare. Datorită proprietăţilor antiinflamatoare, luptă împotriva oricărei infecţii şi curăţă sângele de toxine, având și proprietatea de a înlătura colicile renale.
Florile de trifoi culese şi puse într-un săculeţ, apoi adăugate în apa din cadă, uşurează durerile cauzate de spondiloză anchilozantă.
Nenumărate sunt beneficiile dăruite de această plantă umilă şi nebăgată în seamă, nu degeaba era venerată de vechile şi înţeleptele popoare ale lumii.
Articol scris de Iuliana Zamfir