True Beam- vârful de lance în oncologie, acum și în România

Banner Film Experience

true beam -varful de lance al oncologiei, acum si in romaniaSpecialiștii spun ca boala oncologică are mai mulți factori.

Dacă până la un moment dat cei genetici erau prevalenți – și mai sunt încă în neoplasmul mamar și cel de colon – aceștia au fost detronați de factorii predispozanți, printre care poluarea urbană, stressul, alimentația, mediul de lucru toxic, fumatul, temperaturile înalte, etc.

Până la acest moment, în România nu există un Registru Național de Oncologie. Conform aproximațiilor, 100.000 de persoane sunt diagnosticate cu cancer, iar numărul este în creștere. Incidența cancerelor cerebrale, de exemplu, a crescut cu 30% în ultimii cinci ani. Îngrijorător este faptul că a scăzut vârsta la care acestea apar: ‘’aproape 80 – 85% sunt tumori agresive cu evoluții extraordinar de imprevizibile care duc la un deznodământ fatal’’, spune Marian Mitrică, doctor în științe medicale.

Instituțiile europene de profil subliniază la rândul lor, amploarea răspândirii cancerului la nivel european și inegalitatea în tratarea acestuia în interiorul țărilor membre. În România, de exemplu, doar 27% dintre pacienţii care au nevoie de radioterapie au acces la acest tratament care generează șanse reale de vindecare.

Nou intrată pe piața serviciilor medicale private din România, Centrul Medical NEOLIFE din București, vine cu cea mai avansată abordare a pacientului oncologic. Clinica oferă accesul pacienților la radioterapie, prin intermediul aparatului True Beam. NEOLIFE este singura clinică din România și din țările vecine care îl deține! Este mai precis și mai evoluat decât orice altă tehnologie a momentului, pentru că integrează metodele de radioterapie şi radiochirurgie. Tehnicile sale de iradiere sunt pur și simplu revoluționare și sunt similare cu cele mai avansate metode folosite în acest moment, la  nivel mondial!

Pentru detalii care să vină în ajutorul pacienților oncologici, discut cu Ana Băncilă, medic specialist radioterapie la NEOLIFE. O întreb care sunt principalele diferențe între radioterapie și chimioterapie:

Chimioterapia este agresivă și radicală și constă în introducerea unei substanțe orale sau intravenoase care țintește distrugerea celulelor tumorale, inclusiv a celor plecate la distanță, ca în cazul metastazelor. Radioterapia se folosește îndeosebi când vrei să controlezi boala la nivel local sau să preîntâmpini o recidivă. La beneficiile radioterapiei trebuie bifat și aspectul său analgezic, fiind de preferat în metastazele dureroase.

În timp ce în Europa este preferată atât chimioterapia cât și radioterapia, în Statele Unite ale Americii radioterapia este un fel de ’’Dumnezeu al oncologiei’’, cu cele mai bune rezultate dovedite statistic. De ce? Pentru că radioterapia dă o mai bună toleranță la tratament, are mai puține reacții adverse, generează mai puține simptome de greață și vărsături, și țintește doar organul bolnav, fără să afecteze restul țesuturilor. Prin comparație, chimioterapia declanșează o toxicitate la nivelul întregului organism și scade dramatic calitatea vieții.

Există situații în care se poate face și radio și chimioterapie?

Da – răspunde specialistul NEOLIFE – ca de exemplu atunci când se urmărește sensibilizarea tumorii, pentru ca pacientul să răspundă foarte bine la tratament. Zonele la care se pretează această abordare mixtă sunt colul uterin, sfera ORL, rectul. Cu True Beam au fost eliminate metastaze la ficat și plămâni, după doar 6 luni de tratament,  punctează Ana Bancilă.

Cât durează un tratament?

Specialistul NEOLIFE răspunde: True Beam  oferă o mai bună focalizare a fasciculului de radiaţii, așa că reduce și durata sesiunilor de tratament, precum şi numărul acestora. De exemplu, în timp ce un tratament standard durează 10-15 minute, folosind tehnologia True Beam poți finaliza ședința în mai puţin de două minute. Avantajul major îl reprezintă creșterea preciziei. Eroarea sistemului True Beam este sub un milimetru, ceea ce îmi oferă posibilitatea de a ataca precis tumora, chiar dacă organul se află permanent în mişcare.

O noutate remarcabilă o reprezintă faptul ca aparatul True Beam de la NEOLIFE permite și tratarea copiilor diagnosticați cu cancer. Șanse ridicate de succes se obțin în cazul patologiei din sfera cerebrală: limfoame, tumori cerebrale, osteosarcoame.

Fiecare pacient este diferit. Cum știi că ai cea mai bună abordare pentru pacientul tău? Adresez întrebarea specialistului NEOLIFE:

În clinica noastră funcționează o comisie multidisciplinară, numită tumor board al cărei scop este acela de prescrie cel mai adecvat protocol de tratament pentru fiecare pacient în parte, ghidajul făcându-se după protocoalele internaționale.

În funcție de localizarea tumorii, planul de tratament elaborat de către către medic și fizicianul medical se poate întinde de la 1 la 7 saptămâni. Interesant este faptul că razele acționează și după încetarea tratamentului. La 4-6 săptămâni după încheierea iradierii se fac noi investigații, pentru a se constata rezultatul și a se trasa următorii pași, ne lămurește doctorul Băncilă.

În general radioterapia este un tratament bine tolerat și în principiu nu există restricții alimentare. Este bine de reținut acest lucru, în condițiile în care mulți pacienți urmează diete severe exact în această perioadă, spoliindu-se de proteine, vitamine, minerale.

Vom reveni într-un articol viitor, pe tema stereotaxiei corporeale, o metodă întrebuințată în neurochirugia avansată.

Centrul Medical NEOLIFE numără deja primii pacienți tratați cu succes, în acest fel!

Articol scris de Adriana Caranfil


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

9 Responses

 1. Stanescu says:

  Buna ziua,sotul meu a fost diagnosticat cu boala hodgkin ,unde va putem gasi pentru mai multe informatii? Va multumim!

 2. camelia says:

  Buna ziua. Sistemul TrueBeam este eficient si pentru cancerul la stomac, stadiul IV neoperabil?
  Va multumesc.

 3. suzana suzy says:

  Cu ajutorul sistemului TrueBeam, cea mai avansata tehnologie de radioterapie si radiochirurgie in tratamentul cancerului, pacientii oncologici au o şansa reala de vindecare intr-un timp mult mai scurt. Multumim pentru informatii !

 4. Florentina Litiu says:

  Buna! Ma intereseaza acest aparat si tratament.Unde va pot gasi pt.mai multe informatii?Multumesc anticipat!

 5. raluca carol says:

  Soacra mea a fost diagnosticata cu cancer la sinul sting.nu a mers la timp pentru al trata , simtea nodulul si nu a facut nimic.intr un tirziu , nu mai putea merge, am reusit de a o convinge sa mearga la spital a fost gasit aceasta tumoare, in ianuarie a fost operata , dupa care au inceput durerile mari, a fost la brasov pentru a face radiere, la coloana si liciorul sting dureri nu mai sre , dar a ramas la pat , se ridica la marginea patului, sta in sesut aproape o jumatate de zi .pina cind va mai face chimioterapia, si va mai putea merge ? Va multumesc

  • adriana.caranfil says:

   Imi pare rau, Raluca draga, sa aud toate astea. Numai un medic de specialitate poate sa-ti raspunda la intrebare. Sanatate multa tie, mamei-soacre si intregii familii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

two × 4 =