Tu cum te minți?

Banner Film Experience

tu cum te minti?Cristina a împlinit deja 34 de ani și nu-i vină să creadă că stă și acum cu părinții ei!

În urmă cu 10 ani și-a făcut promisiunea de a-și cuceri independența până la 30 de ani. Visul ei este să nu mai locuiască în apartamentul de 2 camere al unui bloc vechi din București, ci să se mute într-o garsonieră nouă și cochetă pe care s-o aranjeze în conformitate cu spiritul ei: mobilă minimalistă, flori rare pentru care are o pasiune veche, o bucătărie în care să gătească după bunul plac, așa încât să nu mai fie nevoită sa mănânce tocănițele mamei despre care crede că stau la sursa kilogramelor în plus.

Pentru a-și atinge visul, în urmă cu 10 ani Cristina și-a făcut un plan simplu: să economisească în fiecare lună câte o jumătate din salariu. În 5 ani ar fi strâns suma necesară plătirii avansului pentru o garsonieră spațioasă, exact așa cum a procedat Irina, colega ei de birou. N-ar fi trebuit să fie prea greu mai ales că avea un salariu frumușel, iar părinții ei, deși pensionari, plăteau absolut toate cheltuielile casei.

Ehei, prietenele îi spuneau că e norocoasă Cristina dacă până la 34 de ani a rămas răsfățata părinților, oameni chivernisiți care ’’din puțin făceau mult’’ cum le plăcea lor să spună. Deși fiecare avea o pensie puțin peste nivelul salariului minim pe economie, nu s-a întâmplat niciodată să rămână datori la întreținere, ferit-a Sfântul! Era cea dintâi grijă, după ce sunetul metalic al ușii se închidea în urma poștașului care le aducea banii.

Un fapt ciudat se petrecea însă lună de lună. Deși își promitea mereu că aceea va fi luna din care va începe să economisească, Cristina își cheltuia tot salariul cu mult înainte de a-l lua pe următorul.

Sigur, mereu găsea un chilipir sau ceva fără de care credea că nu va putea trăi. În felul acesta justifica – folosind  argumente imbatabile în propria ei minte – impulsul de a cumpăra lucruri de care nu avea nevoie, cum ar fi haine la reduceri – pe care nu avea să le îmbrace niciodată, aparate de gimnastică care zăceau înghesuite în dormitorul ei și de care nu se folosea niciodată, costisitoarele medicamente pentru slăbit, care-i promiteau o siluetă trăznet  în mai puțin de 2 săptămâni, etc, etc. Asta dacă nu punea la socoteală țigările scumpe pe care le fuma din modă și nu din plăcere, și ieșirile târzii din week-end cu fetele, care-i tocau și bruma rămasă.

Prietenele o tachinau și-i reaminteau sistematic de promisiunea de a-și bea cafeaua printre orhideele cu care avea să-și decoreze viitoarea locuință. Cristina ofta lăcrămos și zicea că merită să se recompenseze și că de luna viitoare va face primul pas către visul ei

Și așa au trecut 10 ani!

Astăzi Cristina se simte sleită de puteri, frustrată, și nu înțelege de ce nu funcționează voința în sensul dorinței.  Va merge la psiholog și va cere ajutor pentru  o strategie pe termen lung. De această dată o va urma cu sfințenie, zice ea.

Recunoști tabloul de viață în care se află Cristina?

Modul ei idealist de a-și imagina atingerea țelurilor au făcut-o să abandoneze promisiunile făcute ei însăși. De 10 ani se trădează constant! Cristina a făcut lună de lună aceleași alegeri, dar s-a așteaptat să obțină rezultate diferite!

Mulți dintre noi facem la fel!

Cristina întruchipează tabloul standard al dezamăgirii de sine care Aquiahoravine din faptul că ne place să ne mințim singuri. Doar recunoscând – chiar în ciuda suferinței pe care o resimțim – adevărul despre noi înșine și lăsând la o parte justificările autoamăgitoare, vom putea  acționa. Acela e momentul când planul nostru de viață începe să prindă contur, pentru că  adevărul recunoscut îți dă putere.

A pune degetul pe slăbiciunile care te opresc din drumul tău este etapa critică, deloc plăcută, dar obligatorie, pe care trebuie s-o trăiești dacă vrei să-ți schimbi viața. Nu zice nimeni că lucrul acesta trebuie făcut într-o piață publică, stârnind judecata altora, oameni cu propriile slăbiciuni, și ei.

Cristina, eu, tu, trebuie să scoatem la lumină minciunile pe care ni le-am tot spus,  permițându-le să ne saboteze visele!

Nu poți merge și înainte și înapoi în același timp, așa cum nu poți mânca în fiecare zi porc fript și ciocolată și să te aștepți să fii tras prin inel! Nu poți avea o carieră de succes fără un efort constant și continuu, după cum n-o să-ți poți lua niciodată o casă dacă vei cheltui tot ce câștigi.

Drumul e ori înainte ori înapoi! Nu te mai minți! Nu faci decât să pui în viitor semințele unor viitoare eșecuri! Spune-ți adevărul despre tine și amintește-ți permanent ținta spre care te îndrepți.

Viața este în întregime creația ta. Doar știi asta!

Articol scris de Adriana Caranfil, după o poveste de viață reală furnizată de o cititoare a site-ului AQUI AHORA


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

16 Responses

 1. Barbalata Mirela says:

  Hmmm, ne mintim pt ca este in firea noastra. La inceput o facem fara sa ne dam seama, mai mult ghidati de vorbele celor din jur(familie, prieteni).
  Eu cred ca nou nu stim sa gasim un echilibru. Nu e bine sa faci doar economii din orice pt ca anii trec si cand privesti in urma iti dai seama ca nu ti ai trait viata. Nu e bine nici sa cheltui prosteste fara cel mai mic efort pt economisire, pt ca asa nu putem sa ne bucuram de cele ce viata ne ofera sau noi ne dorim.

 2. AAA says:

  Wow ce exemplu…. :))) da adevaru e ca trebuie sa muncim toata viata ca sa ne luam o casa…. :)))) Poate Cristina isi dorea sa isi traiasca viata, nu sa isi cumpere case…insa presiunea sociala sau poate a parintilor/ prietenilor o faceau sa creada ca trebuie neaparat sa faca economii si sa isi achizitioneze casa… daca nu iti cumperi o casa nu inseamna ca nu esti independent financiar. poti trai fff bine si in chirie toata viata. nu plecam in pamant cu bunurile materiale…

 3. Morariu Emilia-Georgeta says:

  Nu cred că există cineva care să nu fi minţit,sau să nu se fi minţit,măcar circumstanţial,să eviti avalanşa de situaţii neplăcute,cu tot cortegiul de reproşuri,explicaţii,lacrimi,reproşuri,consecinţe etc.Şi când ne sunt f.clare ţintele,şi implicit mijloacele de a le atinge,des, există străoane, şi ne place sau nu,ne auto-mintim că nu se va repeta,deci vom lua măsuri în consecinţa.Aproape niciodată NU se poate remedia devierea de la pre-plan. Asta e!

 4. Ana says:

  Sistem performant pentru succes! Daca doresti rezultate, succes si prosperitate, este timpul sa te alaturi celui mai nou si mai performant program de lucru la domiciliu! Noi iti oferim tot ceea ce ai nevoie: instruire gratuita si de cea mai buna calitate, contract de comision, un plan exceptional de dezvoltare si extindere in viitor. Porneste rapid si cere acum toate informatiile, la adresa de email: bani.garantat@gmail.com

 5. Angi says:

  Mai, sa fim seriosi, este vorba de alegerile fiecaruia, eu am preferat sa mananc putin si sa nu-mi cumpar nimic, dar sa stau singura, departe de parinti, pe propriile picioare…da, nu prea aveam ce manca, si plateam chirie, intretinere…bani de iesit in oras…nici vorba. Fiecare face alegeri, ca sa nu mai zic ca la varsta asta, in doi, te descurci mai usor ;)…

 6. Rodica Granpier says:

  Ne mintim pentru ca adeseori nu avem curajul sa ne confruntam cu realitatea….

 7. Aghinitei Maria says:

  Astazi, din ce in ce mai multi tineri stau cu parintii si asta nu din cauza ca nu la place sa fie independenti, ci pt. ca in Romania tinerii nu prea au nicio sansa ! Si nu pot spune ca este prea rau sa stai alaturi de parniti daca te simti bine cu ei. ai o multime de avantaje . Ganditi-va ce greu va va fi cand ei nu vor mai fi printre noi!

 8. Goleanu Anisoara says:

  In viata trebuie sa-ti cunosti prioritatile.Daca le gresesti locul pentru fiecare dintre ele, s-ar putea sa te trezesti ca si Cristina,ca ai pierdut niste “trenuri” decisive, iremediabile.Amanarea nu duce nicaieri. De tanar, trebuie sa indraznesti, sa te inhami la greu si asa vei castiga batalii si se vor intampla lucruri frumoase in viata ta.

 9. Agache Lucica says:

  Mintim si chiar daca este o minciuna -mica-suntem multumiti ca ne-am scos din diferite probleme,realizand acest lucru.=,simtindu-ne poate mai vinovati ca toti care poate prin minciuna au realizat totul si ori nu-si dau seama de ceea ce au facut sau nu vreau sa recunoasca.
  Dar trebuie de stiut ca minciuna nu are picioare lungi si oricand adevarul poate iesi la suprafata.

 10. roman ovidia says:

  nu m-ar interesa parerile celorlalti, e cea mai mare placere sa stai alaturi de parinti. Asta nu inseamna ca nu esti independenta

 11. Agache Lucica says:

  Ulciorul nu merge de multe ori la apa si asa minciuna iese oricand la iveala.Nu faci decat sa pui in viitor decat semintele unor viitoare esecuri.Drumul e ori inainte ori inapoi nu trebuie sa ne mintim singuri.Viata este creatia noastra asa cum frumos este descris mai sus.

 12. departe says:

  daca ea a reusit sa fie alaturi de parinti ei asta este mult mai inportant decat eu stiu ce vis ,eu am aceiasi varsta cu ea desi am casa mea mie dor si imi doresc zi de zi sa fiu alaturi de parinti mei ai aud dar nui pot vedea zilnic ,timpul trece si asta ma face sa adorm noptile cu lacrimi in ochi ,mai inportant este sanatate si tu sa fii fericita in zilele acestea grele si pline de atat venin ,unde timpul nu ne mai este prieten eu zic ca nu ai de ce sa fii trista zambeste si multumeste domnului ca esti inca la pieptul mamei tale ,va veni ziua cand vei pleca si it vei aduce aminte de ce am scris ..

 13. Lamiita Durac says:

  Gasind scuze , gasind pe oricine altcineva vinovat de orice esec , in afara de mine …. 🙁

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 − four =