Tu pe cine și în ce scop minți în fiecare zi?

Banner Film Experience

minciuna-benefica-uneoriOamenii se mint între ei din diverse motive și asta o demonstrează studii vaste și bine argumentate.

Un om normal minte de cel puțin câteva ori pe zi. 

Minciuna s-a născut cel mai probabil din nevoia omului de a îndulci realitatea atât pentru sine cât și pentru alții. Cum nu poate fi evitată la modul absolut, este nevoie să ne stabilim limitele între care ne-o putem permite și genul de consecințe pe care le generează.

Există minciuna bazată pe ficțiune pură, minciuna prin omisiune când în mod deliberat nu prezentăm tot adevărul, minciuna care are ca scop micșorarea unei probleme reale, minciuna interesată, etc.

Minciuna e benefică, uneori!minciuna-un-rau-necesar

Cum educația înseamnă să fii respectuos, să te porți frumos cu cei din jur ba chiar să fii drăguț în ciuda faptului că de multe ori sentimentele sunt tale contrare, odată cu politețea înveți și să minți, pentru a-i menaja pe ceilalți.

Fie că o facem fără nici un motiv fie că urmărim ceva, fie că viitorul nostru depinde de o minciună mai mică sau mai mare, trebuie să recunoaștem că pe cât poate fi de rea pe atât este de benefică. Oricât de mici sau slab dotați din punct de vedere intelectual am fi, minciuna este unul dintre primele antrenamente ale minții. 

Este un act care cere creativitate, spontaneitate, capacitate de anticipare și de a vedea lucrurile în ansamblu.

Conștientizarea efectelor negative este cheia de a nu transforma minciuna într-un stil de viață

Atenție, însă! Trebuie să conștientizezi că minciuna poate întoarce oricând lucrurile împotriva ta.

Nu e totuna scopul pentru care minți: de plăcere, pentru a manipula, pentru a dobândi un avantaj asupra altora ori în numele unui interes, aspect care poate face ca lucrurile să pară mai scuzabile.

În copilărie ni s-a spus tuturor povestea lui Pinocchio căruia îi creștea nasul atunci când spunea o minciună și trebuie asumat faptul că viața socială este imposibil de trăit în absența acestui ”păcat” universal. Înșiși psihologii sunt de părere că fiecare avem un Pinocchio în noi, însă conștientizarea efectelor negative ale acestui lucru este cheia de a nu transforma minciuna într-un stil de viață.

Ei ne avertizează că cel mai rău e atunci când te minți pe tine, când evităm să arătăm cine suntem cu adevărat pentru a fi acceptați, când reprimăm idei sau credințe sau chiar părți din natura noastră de care ne-ar fi rușine! Acest lucru poate fi sursa unor tensiuni psihologice generatoare de frustrare, mânie sau teamă. Ele se somatizează la nivel fizic dând naștere afecțiunilor moderne între bolile oncologice și cele psihiatrice.

De aceea cel mai important lucru devine asumarea adevărului interior și găsirea celui mai bun mod de a-l comunica lumii.

Articol scris de Alexandru Georgescu


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × one =