Turism spiritual: Mănăstirea Prislop și mormântul părintelui Boca – galerie foto

Banner Film Experience

manastirea Prislop

Așezată ca o inimă într-o regiune geografică și culturală de o tulburătoare frumusețe, Mănăstirea Prislop este îmbrățișată de dealuri. Am ajuns aici într-o zi dulce de septembrie, în care aerul era încremenit în propria-i splendoare.

Îi datoram Sfântului Nicodim ctitorirea mănăstirii Prislop, pe care a ridicat-o după ce construise Visina şi Tismana, Vodiţa și Vratna și încă alte câteva. Cam 30 de kilometri mai trebuie să mergi de la Hunedoara spre sud, pentru a ajunge la mănăstirea Prislop, accesul fiind destul de facil. Este unul dintre reperele credinței ortodoxe, pentru că aici a trăit și slujit Arsenie Boca.

Părintele Dumitru Staniloae, poate cel mai savant dintre teologii ortodoxiei românești, spunea că a fost un ’’fenomen unic în istoria monahismului nostru.’’ Credincioșii români vin smeriți, cu miile, să se închine la mormântului celui care este considerat unul dintre cei mai mari călugări vizionari și făcător de minuni, intrat în istoria relativ recentă a spiritualității ortodoxe cu supranumele de ’’Sfântul Ardealului.’’

Istoria personală a părintelui Boca este plină de dramatism și episoade-limită. A fost persecutat – de comuniști – arestat, zdrobit și torturat în trupul fizic. A murit la aproape 80 de ani, dorindu-și să fie înmormântat la mănăstirea Prislop, căreia i-a profețit că avea să devină loc de pelerinaj. Așa s-a și întâmplat: zeci de mii de oameni vin să se alăture sărbătoririi hramului bisericii, de două pe an, și mii de oameni vin săptămânal să-i aducă flori la mormânt, să se roage, să se reculeagă.

Format ca teolog la Muntele Athos, călugăr și pictor de biserici, Arsenie Boca a fost stareț la Sâmbăta de Sus și mai apoi la Prislop. Cu o personalitate ieșită din comun, ce-i speria de moarte pe comuniștii fără Dumnezeu, părintele Boca a produs tuturor celor cu care a venit în contact, o impresie vie, de neșters. S-a spus că ’’o spovedanie la el era un lung proces de analiză de conştiinţă. Cine ieşea de la dânsul, ştia că este eliberat de toate relele, născut cu adevărat din nou”. aqui-ahora

În patrimoniul afectiv al românilor, părintele Boca are un statut aparte. Se crede că putea călători prin aer, că putea dematerializa orice ușă, că avea darul ubicuității, că a profețit unele secvențe ale modernității, imposibil de anticipat. Părintele Arsenie Boca este lipit de inima românilor credincioși, mai ales prin cugetări și predici, care-ți sfredelesc inima cu adevărul lor. În el coexistau aplombul și blândețea cuvântului. Întrebările care plutesc în aer, după ce-i citești mesajele de pe zidurile mănăstirii sau pe cele încifrate în icoanele pe care le-a pictat, pline de adânci înțelesuri, îți transmit o stare memorabilă.

Ca în mai toate locurile monahale din România, spectacolul florilor e la el acasă la mănăstirea Prislop. Este mândria fiecărui loc de închinăciune ortodox, să-ți vorbească de la inimă la inimă, prin inima florilor. Parcul este și el înțesat de verdeață, populat cu brazi, pini și magnolii. Biserica Mănăstirii Prislop a fost făcută pe la sfârșit de secol 14, într-o maniera specifică bisericilor muntene. E simplă, modestă, demnă și relativ mică. Clopotnița de pe deal sugerează arhitectura tradițională maramureșeană.

În icoanele pictate de Arsenie Boca se reflectă ca-ntr-o oglindă a timpului, mintea și inima sa. Din ele, Isus ne privește cu un amestec unic de dragoste, durere și promisiune.

Desființată în 1959 într-un elan ateu specific comunist, al cărui scop era să frângă temelia spiritualității românești, mănăstirea a fost reînființată în 1970, iar în 1990 consolidată și restaurată.

De părintele Arsenie Boca se leagă revirimentul extraordinar al acestui locaș, în care peste 4 decenii a pictat fresce și icoane, de o valoare inestimabilă astăzi, când mănăstirea este considerată și un reper de frumusețe ortodoxă.

Vino la mănăstirea Prislop când simți că trebuie să-ți acorzi un moment de liniște profundă! Vino aici sa vezi câtă frumusețe plutește în aer! Vino să rămâi doar cu tine, pentru a trăi o experiență personală plină de secrete!

Până atunci, primește darul acestor cuvinte: ”Toată tinereţea ta o dai dracului, şi vezi pe urmă că ai ales rău. Îţi mai rămân zile să le dai lui Dumnezeu..? Mai primeşte El o grămadă de hârburi, în loc de un vas frumos, cum puteai să fii…?”

Urmărește aici o galerie foto.

Articol scris de Adriana Caranfil


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

18 Responses

 1. Rodica Granpier says:

  Intr-o poiană din Munţii Retezat, românii creştini şi-au găsit un loc de rugăciune. Este un loc în care oamenii vorbesc în şoaptă, se ajută, chiar dacă numai atunci s-au văzut pentru prima oară. Mănăstirea Prislop este locul în care ei uită de cotidian şi în care se roagă pentru familie sau prieteni.

 2. Aghinitei Maria says:

  Pe Parintele Arsenie Boca, părinte ieromonah, teolog și artist român, fost stareț la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbata de Sus și apoi la Mănăstirea Prislop.
  Parintele Arsenie Boca o figura mult iubita a ortodoxiei Romanesti, a facut mult bine in viata sa, a ascultat pe toti credinciosii care veneau si se spune ca pt. multi a facut adevarate minuni. A pictat si o biserica si tot timpul a slujit cu credinta. Astazi Manastirea Prislop si mormantul sau sunt vizitate zilnic de credinciosi, a devenit un adevarat turism spiritual. Zilnic sosesc unul dupa altul autocare cu credinciosi, care vin sa se roage pt. sanatatea lor si fiecare vine cu un buchet de flori, sau cu un ghiveci cu flori inflorite.

 3. Agache Lucica says:

  Istoria personala a parintelui Arsenie Boca este plina de dramatism si episoade limitate.A fost persecutat de comunisti ,arestat,zdrobit si torturat in trupul fizic.La Manastirea Prislop se afla mormantul parintelui Boca ,Aceasta manastire parca este imbratisata de dealuri.Este vizitata de turisti dar si de persoane cu diferite probleme de sanatate.Vizitand aceste locuri devii parca mai bun,mai curajos si totodata mai puternic.

 4. Aghinitei Maria says:

  Parintele Arsenie Boca o figura mult iubita a ortodoxiei Romanesti, a facut mult bine in viata sa, a ascultat pe toti credinciosii care veneau si se spune ca pt. multi a facut adevarate minuni. A pictat si o biserica si tot timpul a slujit cu credinta. Astazi Manastirea Prislop si mormantul sau sunt vizitate zilnic de credinciosi, a devenit un adevarat turism spiritual. Zilnic sosesc unul dupa altul autocare cu credinciosi, care vin sa se roage pt. sanatatea lor si fiecare vine cu un buchet de flori, sau cu un ghiveci cu flori inflorite.

 5. kamy kamytza says:

  Două sate hunedorene, Silvaşu de Sus şi Silvaşu de Jos, aflate în vecinătatea Mănăstirii Prislop, au renăscut economic în ultimii ani datorită popularităţii locului unde este înmormântat părintele Arsenie Boca.

 6. Agache Lucica says:

  Parintele Arsenie Boca a fost parinte ieromonah,teolog si un mare artist roman.A fost staret la Manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus si apoi la Manastirea Prislop.Manastirea Prislop e simpla,modesta,demna si relativ de mica.Clopotnita sugereaza arhitectura traditionala maramureseana.Prin icoanele pictate de parinte,Isus parca ne priveste cu dragoste,putere si pasiune.Multi credinciosi veneau sa-l intilneasca fiind atrasi de harul si personalitatea sa.
  A fost si va ramane pentru noi un mare sfant.Pentru orice moment de liniste oricine poate merge la Manastirea Prislop,aici multa frumusete pluteste in aer ,traiesti o experienta personala plina de secrete.Aceasta manastire este considerata un reper de frumusete ortodoxa.

 7. Goleanu Anisoara says:

  Asezata intr-un loc de o frumusete rara, Manastirea Prislop este des vizitata de turisti dar si de oameni cu diferite probleme de sanatate mai ales,Se spune ca daca te duci la mormantul parintelui Arsenie Boca ti se rezolva toate problemele. Nu neg fiindca n-am fost acolo dar se pare ca este totusi un sambure de adevar.Cred ca mergand acolo, devii mai curajos, mai optimist si, psihic vorbind, mai puternic.Asa, vei fi tu insusi capabil sa-ti rezolvi toate problemele.

 8. roman ovidia says:

  Pe Parintele Arsenie Boca, părinte ieromonah, teolog și artist român, fost stareț la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbata de Sus și apoi la Mănăstirea Prislop, veneau sa il vada mii și mii de credincioși, atrasi de harul si de personalitatea sa. Aveau sa vina sa sa il vada insa si mai multi dupa moarte

 9. Agache Lucica says:

  Parintele Arsenie Boca este un sfant adevarat.Un articol pentru suflet.

 10. LEONTE INA says:

  Recent am citit despre viata parintelui Arsenie Boca.

 11. suzana suzy says:

  Manastirea Prislop,dar mai ales MORMANTUL PARINTELUI ARSENIE BOCA, sunt locuri binecuvantate de Dumnezeu. Cine ajunge sa se roage la Sfantul Mormant este cu adevarat binecuvantat.Imi doresc sa ma ajute bunul Dumnezeu sa mai ajung in acel loc.

 12. Tolea nicoleta says:

  Parintele Arsenie a fost si ramane in inimile noastre ca un sfant. Acum mergem la mormantul Parintelui Arsenie si ne rugam acolo si de cate ori il chemam in rugaciune, el ne ajuta si ne ocroteste

 13. suzana suzy says:

  Cuvintele Parintelui Arsenie Boca ”Toate darurile închise în destinul nostru sunt îngrădite cu suferinţe şi numai la atâtea daruri ajungem, prin câte suferinţe putem răzbi cu bucurie.”

 14. Lamiita Durac says:

  Fiind din zona ( Drobeta Tr Severin ) , am vizitat Manastirea Tismana si Vodita si mi-as dori sa aung si la Manastirea Prislop .

 15. spuma says:

  felicitari pt articol

 16. Aghinitei Maria says:

  Parintele arsenia Boca un adevarat sfant!

 17. ciubotaru doina says:

  am aflat nu de mult timp despre parintele arsenie boca sunt plecata din tara de 11ani sunt de loc din dorohoi botosani departe de locurile iubite de parinte am citit 2carti despre viata lui si am inceput sa l iubesc ca pe dumnezeu citesc cu mare dragoste rugaciunile care ni le trimiteti si va multumesc pot sa va laud pt initiativa d voastra noua celor de departe ne este de mare ajutor va rog sa nu ne abandonati niciodata

  • adriana.caranfil says:

   AQUI AHORA nu numai ca nu va abandoneaza, dar va dedica multe editoriale. Citindu-ne, sperăm sa vă fim aproape. Va respectam truda!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

15 − four =