Umbre – serial românesc – vezi aici trailer

Banner Film Experience

Serialul “Umbre” este o producție HBO EUROPE în România și reprezintă varianta românească a serialului “Small time gangster” din Australia.

Acțiunea este perfect adaptată la contextul românesc.  Umorul negru și sarcasmul nostru specific reprezintă marca distinctă a acestui serial.

Regia este realizată de  Igor Cobileanski și Bogdan Mirică, iar scenariul de Bogdan Mirică.

Personajul central, Relu,  este interpretat de Șerban Pavlu – și singurul meu ‘’reproș’’ (no offense, man!), dacă ar fi să-i fac vreunul, este acela că este extrem de prolific. Pe lângă faptul că joacă în filme, seriale, reclame Pavlu este și un excelent actor de teatru. Alături de el îi avem pe Doru Ana în rolul lui Căpitanu’, Gina soția lui Relu – jucată de Maria Obertin, Ștefan Velniciuc – Nea’ Puiu, Andreea Vasile în rolul Nicoletei – mâna dreaptă a lui Căpitanu’ – Sergiu Costache care îl joacă pe Sabin, însărcinat cu ingratul rol de recuperator pentru Capitanu’ și Gabi Spahiu în rolul lui Geani, personaj care face parte din lumea infracțională și care moare accidental din cauza lui Relu.

Acțiunea are loc în București, capitala României.

Relu Oncescu, personajul principal din serial, duce o viață dublă. Pe de o parte este un familist convins și un taximetrist obișnuit, care își caștigă traiul prin muncă cinstită, și pe de altă parte este recuperator versat și de temut pentru un interlop local, zis și “Căpitanul”.

Personajul nostru nu vorbește mult și este foarte serios în ceea ce face. Umorul, dar și tragicul situației rezultă din faptul că Relu trăiește în cele doua lumi, într-un paralelism perfect, îndeplinindu-și rolurile – de tată și de infractor –  cu egală seriozitate și culmea, implicare!

În ciuda acestui fapt, sau poate tocmai de aceea, lucrurile scapă de sub control în momentul în care-l omoară accidental pe Geani, la care venise pentru a recupera o sumă de bani. Mustrat de conștiința vinovăției, Relu vrea să iasă din mașinațiunile murdare în care s-a lăsat implicat pentru bani, însă apar problemele și totul se complică: minciunile încep să iasă la suprafață una câte una, și fiecare episod adâncește drama personajului.

Filmul ne dezvăluie un București pe care nu îl știm, deși îl bănuim. Conduși de personaje plonjăm în lumea underground a Capitalei, și suntem surprinși să descoperim cât de bine este structurată ierarhic și economic aceasta. Nimic nu lipsește din sordidul peisaj infracțional: cămătărie, șantaj, prostituție, corupție, crimă!

La capitolul ‘’limbaj’’ notez faptul că se întrevede migala cu care s-a lucrat pentru a se obține atmosfera filmului. În mod clar, serialul nu este pentru urechile pudibonde, pentru că nu de puține ori avem de-a face cu adevărate recitaluri de argou și înjurături autentic și din gros românești. Din fericire sunt bine mânuite în context și reușesc să genereze mult râvnita credibilitate.

Titlul filmului vrea să reliefeze faptul că avem de a face cu o lume întunecată, compusă din personaje controversate, care de regulă stau în umbră.

Una peste alta serialul este extrem de reusit, cu o distribuție solidă, bine aleasă, care reușeste să proiecteze tipologii umane veridice și este filmat într-o manieră interesantă.

 De asemenea, ‘’Umbre’’ are o idee bună și reușește să te țină cu inima la gură de la un episod la altul.

 

Articol scris de Sergiu Gavriliu / sursa foto. www.toateserialele.com


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

2 Responses

  1. Aghinitei Maria says:

    Un film ce nu cred ca-l voi vedea, caci secvente de acest gen sunt mereu date la TV din viata cotidiana. Sigur filmul a carui regie este realizată de Igor Cobileanski și Bogdan Mirică, iar scenariul de Bogdan Mirică este bine realizat si cine suporta sa vada zugravita numai realitatea neagra a societatii actuale, poate sa vizioneze filmul.

  2. Goleanu Anisoara says:

    Un film care arata realitatea unui oras mare,orasul in care, ca sa traiesti mai bine, trebuie sa faci mai multe si nu intotdeauna lucruri bune. Prins intr-o activitate care-i asigura un trai mai bun, “Capitanul” se trezeste cand deja e prea tarxiu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three × 3 =