Un truc la începerea şcolii

Banner Film Experience

laude-la-facutul-temelor
Gata, s-a terminat, a început şcoala şi  perioada când se verifică temele de vacanţă, când mamele dau cu proprii nervi de pământ: ba copilul bate mingea în faţa blocului, ba se uită la un desen animat şi nici prin cap nu-i trece să lase totul baltă pentru exerciţii, ba e cald şi n-are chef de nimic, ba spune că vine şi o lălăie până când vine ora mesei!

Da, ştiu, se ridică tensiunea de câteva ori pe zi la gândul că e deja septembrie, că trebuie să o iei de la capăt cu ghiozdane, caiete speciale, carioci şi câte şi mai câte.

“Măcar de-ar învăţa bine anul ăsta!” vă spuneţi în gând.

De fapt, acolo e buba cea mare, că alergătura prin magazine ar fi fleac faţă de temerea că nu veţi avea suficient timp să-l mai ajutaţi la teme. Şi-apoi, am uitat şi noi matematica şi fizica, probabil c-am uitat-o din ziua în care-am învăţat-o, ca să ajuţi un copil la teme trebuie să ştii tu mai întâi cum se rezolvă ecuaţiile, trebuie să ai habar de gramatica engleză, trebuie să ştii analiza unei fraze!

Noi, mamele, am învăţat între timp să facem ciorbe şi prăjituri, să facem socotelile pentru întreţinere, ciorapi şi mere, dar nu putem să le ştim chiar pe toate. Aşa că vă dezvălui un truc, acum e bine de aplicat pentru ca începutul de şcoală să vă găsească copilul gata să lupte cu orice definiţie greoaie.

Nu-l îndesaţi cu critici şi exerciţii suplimentare, daţi-i doar unul sau două pe zi şi, indiferent dacă le face bine sau nu, lăudaţi-l.

 Îi veţi spune:

-Bravo, uite, aici ai greşit, dar nu contează, important e că te-ai străduit să le faci.

Acelaşi lucru şi la exerciţiile de gramatică sau la rezumatele pe care trebuie să le scrie, corectaţi şi căutaţi ceva pozitiv pentru a-l lăuda, chiar şi o literă:

-Bravo, uite ce frumos ai scris aici, ţi-a ieşit perfectă litera!

Copilul va simţi că laudele nu-s chiar meritate dar va fi atât de încântat încât se va strădui să le merite cu adevărat.

Totul ţine de voi, mame dragi: fiţi consecvente, o lună de zile, în fiecare zi, o frază sau un exerciţiu, o laudă şi-o îmbrăţişare.

Veţi vedea cum se transformă puiul de om şi va căpăta interes pentru şcoală, ba chiar vă va căuta prin casă să vă-ntrebe:

-Mamă, te uiţi pe teme să vezi dac-am făcut bine?

De fapt, va căuta să fie lăudat şi va face totul pentru asta.

Veţi vedea că mormanul de cărţi, vocabulare şi caiete va fi bine folosit în curând, iar bucuria va justifica răbdarea, pentru că este necesar să aveţi răbdare şi să fiţi consecvente.

Un pas sau doi pe zi şi-o laudă apăsată!

Atât!

Articol scris de Liliana Angheluță


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × one =