Sunt mereu întrebată despre efectul antioxidanților și unde-i găsim, alimente sau suplimente. O să profit de faptul că mi-ați adresat această întrebare, pentru a răspunde tuturor acelora care sunt interesați de acest subiect și de modalitățile de a-i ingera cu succes în organism – afirmă Anca Daniela Raiciu, specialist în fitoterapie, președinte executiv al Asociației Planta Romanica:
Antioxidanții sunt cei mai puternici neutralizanți ai radicalilor liberi. Pe măsură ce îmbătrânim sau când parcurgem o perioadă de stres major, sistemele noastre responsabile cu antioxidarea nu mai luptă așa cum trebuie împotriva atacului radicalilor liberi. Aceștia vatămă glandele, organele și țesuturile și sunt implicaţi în peste 50 de afecţiuni medicale.
Din alimentație să nu-ți lipsească legumele și fructele! Varza roșie, o revelație
Ce e de făcut?
În primul rând să ne asigurăm că din alimentația noastră nu lipsesc fructele (rodiile și afinele abundă în antioxidanți), broccoli și varza. Ajunsă în acest punct aș vrea să atrag atenția asupra bogăției de antioxidanți pe care o conține modesta noastră varză roșie, o legumă ușor accesibilă din toate punctele de vedere.
Este o adevărată revelație din acest punct de vedere, deoarece ea ne oferă antocianina, un antioxidant extrem de puternic care se regăsește și în strugurii negri, în vinete, în general în mai toate verdețurile de culoare roșie sau neagră, substanță care întărește sistemul imunitar și combate radicalii liberi. În plus datorită conținutului de sulf și a fibrelor se reduce asimilarea colesterolului și scade nivelul acidului uric. În varza roșie se mai găsește și o substanță analgezică solubilă în apă, denumită și ”opiul săracilor”, folosită des în produsele farmaceutice pentru calmarea durerilor sau a tusei. Mai trebuie spus, fie și în treacăt că datorită conținutului de insulină, este micșorată în mod natural glicemia, iar conținutul de fibre te ajută să te simți sătul fără a consuma prea multe calorii. Bogăția de vitamine și antioxidanți ajută la cicatrizarea și vindecarea rănilor. Să nu uităm că țăranii încă obișnuiesc să-și pună peste răni foi strivite de varză – atrage atenția interlocutoarea noastră și adaugă noi detalii:
Antioxidanții pot fi obținuți și pe calea suplimentelor alimentare
Există și persoane care din diferite motive nu pot consuma varză roșie. Pe de altă parte, nevoia organismului este mult mai mare decât poate oferi o salată de varză. Aici putem vorbi despre rolul suplimentelor alimentare, chemate să completeze carențele regimului alimentar cu o serie de beneficii.
În portofoliul HOFIGAL, cea mai mare companie cu capital românesc de suplimente alimentare există produse care oferă un aport de antioxidanți semnificativ, care ajută la prevenirea bolilor de inimă și reduc procesul de oxidare a colesterolului, previn degenerescența maculară și glaucomul și intervin, în general, în toate procesele de degradare a funcțiilor corpului, activând imunitatea și temperând îmbătrânirea. În aceste condiții, specialiștii de la divizia de cercetare a HOFIGAL au adăugat permanent noi suplimente cu aport antioxidant, dintre care trecem în revistă doar câteva. Doritorii pot intra pe site-ul www.hofigal.eu pentru a lectura proprietățile tuturor suplimentelor de care sunt interesați:
Drojdie de bere cu alfalfa și siliciu
Interviu realizat de Adriana Caranfil