’’La cabinet părinții se plâng că nu mai știu ce să facă să-și convingă copii să mănânce legume, fructe, zarzavat. O mămică îmi relata un obicei amuzant pentru noi – nu și pentru ea, fără îndoială – și anume acela că de fiecare dată când îi dă copilului ei în vârstă de 4 ani ciorbă, preț de două ore acesta identifică orice fir de zarzavat sau legumă și o așează ordonat pe marginea farfuriei. Nu mănâncă ciorba până nu este perfect clară!’’ spune nutriționistul AQUI AHORA, Georgiana Savu, întrebată despre alimentele care previn problemele oculare.
Studiile arată că ceea ce mănânci dimineața, la prânz și seara are un efect puternic asupra a două dintre cele mai comune boli ale ochilor: cataracta și degenerescența maculară.
Aceasta din urmă implică distrugerea maculei, locul în care energia provenită din lumină este transformată în semnal nervos.
’’Din fericire pentru noi – spune Georgiana Savu – vătămarea maculei poate fi evitată prin consumul anumitor legume și fructe. Carotenoizii sunt la loc de cinste.
Unde îi găsim? În părțile colorate ale legumelor și fructelor. Cu cât leguma este de un verde mai intens cu atât e mai bună pentru ochii noștri. Prin urmare să nu-ți lipsească din alimentație brocoli, morcovii, spanacul, dovleceii de iarnă, cartofii dulci. Capacitatea antioxidanților din aceste alimente de a curăța din organism ceea ce e dăunător pentru ochi este foarte mare, dar contează și stilul de viață în ansamblul său’’, accentuează specialistul nostru.
Cataractele sunt afecțiuni ceva mai puțin grave decât degenerescența maculară, pentru că refacerea vederii pierdute din cauza acestei boli este posibilă chirurgical. Cifrele arată spre cataractă ca spre o boală extrem de costisitoare, întrucât a ajuns să fie o povară pentru sistemele de sănătate de pretutindeni.
Sute de milioane de persoane cu vârsta abia trecută de 40 de ani suferă de această boală care poate fi prevenită prin alimentația sănătoasă. Studiile au descoperit că luteina este un antioxidant foarte eficient în lupta cu radicalii liberi care atacă ochiul. Luteina se regăsește din plin în spanac, dar și în alte plante despre care aflăm de la nutriționistul AQUI AHORA.
’’Dacă vom avea bunul obicei de a consuma zarzavaturi din plin, probleme ochilor ar fi mai puține – spune aceasta. Încă de la o vârstă fragedă trebuie să le dăm copiilor plante cu frunze verzi sub formă de salate, piureuri, ciorbe.
Știu că părinții trebuie să facă uz de imaginație pentru a-și convinge copiii să nu refuze legumele și zarzavaturile, dar în primul rând chiar ei trebuie să conștientizeze beneficiul acestora în sănătate!
Luteina, excepțional de eficientă în prevenirea problemelor oculare – spune nutriționistul – care acum se instalează la vârste îngrijorător de fragede, se găsește în toate legumele cu frunze și tulpini verzi, în pătrunjel, leuștean, spanac, cimbru, în fructele galbene precum portocalele, merele, piersici, caise.
Un mic dejun perfect pentru sănătatea ochilor ar include ouă fierte întregi cu o salată de valeriană/rucola sau orice altă salată verde, asezonată cu o legătură de mărar și una de pătrunjel și cu un dressing din lămâie, portocală și ulei de măsline.’’
Articol scris de Adriana Caranfil