Victimă a violenței domestice? Află cui te adresezi

Banner Film Experience

Eleonora PokolaE o supravieţuitoare!

Eleonora Pokola, ieşind cu greu dintr-o poveste de violenţă domestică, reuşind să se elibereze, a scris apoi o carte cu titlul “Povestea unei supravieţuitoare”.

Cum în România sunt mii de femei bătute, chinuite, jignite, umilite, cum Eleonora luptă în continuare pentru eliberarea acestor femei – a întemeiat Asociaţia Vivad, cu sediul la Cluj – am vrut să ştim mai multe despre ea şi despre măsurile de protecţie disponibile în astfel de cazuri, mai mult decât frecvente.

 1. După ce ai reuşit să divorţezi… ţi-a părut rău că ai pierdut timp din viaţă într-o căsnicie care nu mergea?

Da, îmi pare rău ca am pierdut timp aşteptând să se schimbe ceva în căsnicia mea. Îmi pare rău că îmi canalizam puterile să rezist în aceea căsnicie şi nu să ies din ea.

 1. Ce sfat ai da femeilor care trăiesc zilnic infernul unei astfel de vieţi?

În astfel de situaţii e foarte greu să alegi calea spre libertate. Noi, victimele unor situaţii abuzive, ne construim lumea noastră…care ne ajută să rezistăm. Ne găsim justificări faţă de cei din jur: “stau cu el pentru copii” sau “din ce o sa trăim?” sau “unde să mă duc?”pentru că ne este frica să o luăm de la început.

Dependenţa faţă de “El” o numim iubire, respectarea familiei sau ruşine… Dar sfatul meu este: Curaj! Scăpaţi de frică! Priviţi la copii voştri: sunt fericiţi? Când au râs ultima dată din tot sufletul? Mie, personal, copii mi-au dat puterea să ies din acea relaţie. Când am conştientizat că ei mă apără pe mine, şi nu eu pe ei, mi-a fost ruşine. Eu , ca mamă, trebuie să îi apăr, nu ei pe mine!

 1. Ai reuşit să uiţi scenele îngrozitoare? Te-ai eliberat definitiv?

E greu să scapi de traumele adunate în atâţia ani. Acum râdem, eu şi copiii, suntem liniştiţi, fericiţi. Dar de frică nu am scăpat de tot. Numai că am învăţat să o stăpânesc.

Ştii, după ce ieşi din iad, nu poţi şterge cu buretele tot ceea ce ţi s-a întâmplat. Nu poţi face o “tabula rasa” cu amintirile . Flashuri apar şi ţi-e teamă numai vizualizându-le.

Frica şi senzaţiile  pe care le-am simţit in momentele acelea de umilinţă, de teroare…de multe ori mă săgeată şi mă sperie….Dar mă uit la liniştea din jur şi capăt puteri să merg mai departe, cu gândul la alte femei pe care aş putea să le ajut.

 1. Copiii tăi te-au susţint? Multe femei ascund, se ruşinează, nu povestesc ceea ce li se întâmplă…

Am copii minunaţi! M-au susţinut şi mă susţin în continuare. Şi-au asumat şi ei, alături de mine, testimonialul nostru. E  o frântură din viaţa noastră în paginile cărții! Iar în lupta mea pe care o duc acum împotriva violenţei domestice îi am lângă mine ca susţinători morali.

 1. Întrebarea care mă macină: unde pot găsi adăpost femeile care vor să iasă din infernul pe care-l trăiesc? Un denunţ la Poliţie ar putea însemna alte violenţe.

Există ONG-uri în aproape toate oraşele ţării care oferă ajutor victimelor violenţei în familie, pentru că nu toate au nevoie de adăpost. Victimele sunt consiliate juridic, psihologic, sunt ajutate să iasă din impas. La nivel de fiecare judeţ există DGASpc -uri care deţin adăposturi şi preiau victimele de la ONG-uri. Apoi mai sunt mănăstiri, biserici care adăpostesc astfel de victime.

Suntem mândri să anunţăm că de curând s-a deschis un adapost la Cluj. Asociaţia Athena Delfi a câştigat anul trecut finanţare pentru un adăpost, iar acum este funcţional.

Deci, dacă o victimă are nevoie de ajutor, să contacteze un ONG de acest gen din regiunea în care se află. De curând a fost înfiinţată în România o reţea naţională la care au aderat mai multe societăţi, trebuie doar ca femeile să capete acel curaj de a cere ajutor. Îl vor avea.

 1. Toată lupta mediatică împotriva violenţei în familie va schimba cu adevărat ceva?

Să nu uităm că România e o ţară de tip patriarhal. E foarte greu de schimbat mentalitatea celor care cred că e normal ca femeia să fie bătută şi umilită. Mulţi dintre agresori au văzut astfel de scene în copilăria lor şi li se pare normal să se comporte la fel. E mult de lucru dar, lucrurile deja au început să se schimbe. Iar schimbarea cea mai importantă e în interiorul fiecăreia dintre noi.

Interviu realizat de Liliana Angheluță

 

 

 


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

11 Responses

 1. O mama disperata says:

  Sincer, ma lupt de aprox 2 ani sa scap de inca sotul meu (sunt abia in apel ). Instanta ii da voie sa-mi ia copilul de 1 an si 7 luni , de 3 ori pe sapt fara prezenta mea. Am avut si ordin de protectie, sunt f multe plangeri penale de lovire, amenintare, hartuire si inca ma ameninta si ma loveste cand vine sa ia copilul, chiar in acesta seara nu s-a abtinut. Am facut toate demersurile, dar relatiile lui sunt mai presus. Poate imi scapa mie ceva…nu stiu…dar nu se intampla nimic….reuseste sa le fenteze. Sincer este o pes cu o reala problema psihica, dar nu pot face nimic. Dependentele de jocuri de noroc si bautura sunt ca si bonusuri la atitudinea lui violenta. Poate imi scapa mie ceva…ce ar mai trb sa fac !?

 2. Cocos says:

  Minciuni.In Romania nu se face nimic…

 3. Goleanu Anisoara says:

  Cred ca sistemul ar trebui sa ajute mai mult aceste femei. Sistemul social sa depisteze astfel de cazuri si sa le rezolve.Birocratia tine angajatii prea mult prin birouri si uita ca, in societate sunt astfel de persoane, lipsite de ajutor,care traiesc o drama alaturi de copiii lor.

 4. (puiu) barbalata mirela says:

  Este foarte greu. Trauma este trauma. Nimic si nimeni nu o poate vindeca. Iar daca mai sunt si copii la mijloce mult mai grav Ajutorul asteptat de aceste femei nu vine de nicaieri ci doar din sufletul lor. Le trebuie mult curaj dar nu pot fi condamnate. Este foarte greu sa iei o decizie daca nu te sustine nimeni cu nimic.

 5. ghelbere elena says:

  Toata viata le-am spus fetelor ca in momentul in care un barbat ridica mana asupra lor sa-l paraseasca fara sa stea pe ganduri. O palma azi se transforma maine intr-o bataie in toata regula.

 6. Ana says:

  Sistem performant pentru succes! Daca doresti rezultate, succes si prosperitate, este timpul sa te alaturi celui mai nou si mai performant program de lucru la domiciliu! Noi iti oferim tot ceea ce ai nevoie: instruire gratuita si de cea mai buna calitate, contract de comision, un plan exceptional de dezvoltare si extindere in viitor. Porneste rapid si cere acum toate informatiile, la adresa de email: bani.garantat@gmail.com

 7. Ficea Adina says:

  in copilarie am crescut in familie unde violenta domestica era la ea acasa si am amintiri urate, deaceea va multumesc pentru articol…..sper sa nu se ajunga la asa ceva in familia mea

 8. Ficea Adina says:

  intotdeauna am privit cu ochi intrebatori , daca mie mi s-ar intampla oare stiu unde sa ma adresez si cui? si sincer nu prea am aflat multe raspunsuri

 9. Ficea Walter says:

  intotdeauna am privit cu ochi intrebatori , daca mie mi s-ar intampla oare stiu unde sa ma adresez si cui? si sincer nu prea am aflat multe raspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

19 + 11 =