Nu denigrăm faimoasa noastră zacuscă, dar de la o anumită vârstă începem să avem probleme cu stomacul, căpătăm gastrite, suferim de balonări, de arsuri, luăm medicamente, pastile de tot felul pentru a veni în ajutorul digestiei greoaie.
Ar fi mai simplu uneori să evităm prăjelile, să-ncercăm să gătim mai sănătos, mai natural și să ne bucurăm și în plină iarnă de savoarea legumelor preferate.
Iată un astfel de preparat, cantitățile aferente și modul de preparare:
-
- 5 kg de vinete se curăţă de coajă şi se taie fâşii cam de 5 cm lungime şi 1 cm lăţime;
- se aşează într-un vas încăpător, un strat de vinete şi un altul de sare grunjoasă;
- se lasă câteva ore sub sare, astfel încât vor lăsa zeama aceea negricioasă pe care o vom arunca ulterior;
- se scot fâşiile de vinete, se spală bine sub jet de apă, apoi se scufundă câteva secunde în soluţie de oţet şi apă: 1 parte oţet, 3 părţi apă; ideal e să le punem într-o strecurătoare şi să o scufundăm într-o cratiţă largă în care fierbe oţetul cu apa;
- se scot rapid, după doar câteva secunde, se lasă la scurs, se storc bine astfel încât să se elimine tot lichidul;
- se amestecă vinetele stoarse cu bucăţele de ardei iute şi oregano din abundenţă;
- se aşează în borcane, presând uşor, apoi se umplu borcanele cu ulei de măsline;
- se închid ermetic, având grijă ulterior, după câteva zile, să verificăm nivelul uleiului. Acesta trebuie să fie neapărat un pic deasupra vinetelor, pentru o bună conservare.
Sunt excelente ca aperitiv sau alături de cârnaţi la grătar.
Şi nu-i nici nevoie să sterilizăm borcanele!
Articol scris de Tudor Ianțu
Vizualizări total 2,332, Vizualizări azi 1